Egy óvoda, amelyre szükség van

Munkács egyetlen magyar ovija

2002. október 11., 02:00 , 91. szám

A munkácsi magyar családoknak nem sok választási lehetőségük adódik, ha csemetéjüket magyar óvodába kívánják járatni, mivel csak egy ilyen, a 17. számú működik a városban. Persze nagyon so­kan örülnek, hogy legalább ez az egy van. A mindennapi nehézségekről, arról, milyen körülmények között töltik idejüket a csöppségek, az intézmény vezetőjét, Csepák Mariannát kérdeztük.

– Van igény Munkácson magyar óvodára?

– Igény van, sőt egyre több ukrán nemzetiségű szülő adja gyerekét magyar nyelvű óvodába, mert gyerekkorban hamarabb elsajátítják a magyar nyelvet, és manapság fontosnak tartják a nyelvismeretet. Ennek megfelelően jelenleg nyolc csoportot – ebből egy bölcsődéset – működtetünk. A magunk részéről igyekszünk a tőlünk telhető legjobbat nyújtani. Óvodánk egyébként a munkácsi óvodák közül a legjobb tíz között van, gondolom, ez is befolyásolja, hogy sokan választanak bennünket.

– Megvannak a munkájukhoz szükséges feltételek?

– Természetesen az ország nehéz gazdasági helyzete valamennyi állami finanszírozású intézmény munkájára rányomja a bélyegét. Szerencsére nekünk sikerült szponzorokat találni, így nem sok óvoda dicsekedhet a mieinkhez hasonló körülményekkel. Sok segítséget kapunk továbbá mind a református, mind a katolikus egyháztól és a szülőktől is. Nemrég az épület tetőzetén végeztünk javítási munkálatokat, most készül a központi fűtés szerelése és egy bojler beüzemelése, hogy a melegvíz-ellátásban se legyen fennakadás. Legközelebb a padlófestésre kerül sor. Egyszóval mindig az éppen legfontosabb dolgot próbáljuk kijavíttatni, felújítani.

– Az oktatáshoz is rendelkezésre állnak a segédeszközök?

– A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségtől kaptunk tantervet, amelynek nagy hasznát vesszük munkánk során. Így minden korosztálynak megvan a saját programja. Mátészalka polgármestere ajándékozott meg bennünket a „Tavasz, nyár, ősz, tél” című segédanyaggal. A szemléltetőeszközöket egyébként módszerészünk segítségével az óvónőink maguk készítik el. Nyugodtan mondhatom tehát, hogy az oktatáshoz szükséges eszközök is rendelkezésünkre állnak.

Váradi Natália

– Mi a véleménye arról, hogy sok kezdő óvodapedagógus itt töltheti– tölthette szakmai gyakorlatát?

– Számunkra ez nagy segítség, sajnos azonban már három éve, hogy a Munkácsi Tanítóképzőből nem jönnek gyakornokok hozzánk. Elképzelhető lenne, hogy a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola óvodapedagógia szakos hallgatói nálunk tölthessék le kötelező szakmai gyakorlatukat, egyelőre azonban a város vezetésétől nem kaptuk meg az ehhez szükséges engedélyt. Remélem azonban, hogy szükség esetén ez nem lesz gond.

Váradi Natália