Molnár István, aki főzni szeret

Szakácsnak tanult és saját éttermet szeretne

2002. október 11., 02:00 , 91. szám

A csongori Molnár István gyer­mek­kora óta arról álmodott, hogy egy­szer szakács lehessen. Korán kiismerte magát a konyhában, így senkit sem lepett meg, amikor az általános iskola befejezése után egy magyarországi vendéglátó-ipari szakmun­kás­kép­ző­ben tanult tovább.

– Mi volt vonzó számodra a szakácsszakmában?

– Egyszerűen érdekesnek találtam a főzést, mint alkotó tevékenységet, lát­tam benne fantáziát. Négy magyar­országi szakiskolában is érdeklődtem, végül a nyíregyházira vettek fel, ahol sikeresen meg is szereztem a szakács és felszolgáló szakmunkásoklevelet.

– Mit kell tudni a szakács­kép­zésről?

– A tanrend szerinti „A” hetekben elméleti előadásokat hallgattunk (étel­félék rendszerezése, alapanyag-ismeret, gazdasági elszámoltatás, árképzés stb.), míg „B” héten a város valamelyik étter­mének vagy étkezdéjének konyhájába jártunk gyakorlatra. Kezdetben csak az egyszerűbb műveleteket bízták ránk, pl. burgonyahámozás, zöldségtisztítás, mosogatás (minden mennyiségben), emellett igyekeztük elcsípni egy-egy párolt rizs, rántás vagy valamilyen leves készítését, a második évtől aztán már jött sorban minden.

– A gasztronómián belül mi áll a legközelebb a szívedhez?

– Talán a hidegkonyha, amit legin­kább az aprólékosság és a finom tech­ni­kai fogások miatt kedvelek, hisz egy ízléssel, formai szépérzékkel készült hidegtál mindenkor meghatározó része az ünnepi vagy vendégváró asztalnak.

– Itthon mennyire veszik igény­be főzőtudományodat?

– Családi vendégvárás esetén elő­for­dul, hogy összeütök valamit, de egyéb­ként édesanyám szokott főzni. Legutóbb az első ízben meg­ren­dezett csongori falunap alkal­mából álltam főzőüst elé, amikor bográcsost készítettem az ün­nep­lő falubelieknek.

– Hogyan tovább?

– Időközben leérettségiztem, így lehetőségem nyílt a továbblépésre, vagyis hogy főiskolára jelent­kez­zem. Ez sikerült is, szeptembertől a szolnoki vendéglátó-ipari főiskolán hallgatok ven­dég­lá­tás-me­nedzs­mentet. Ez per­sze pénzbe kerül, így levelező tago­zatra jelentkeztem, hogy a tanulás mellett dolgozni is tud­jak. Tervek? Rövid ­távon tapasz­talat­szer­zés és szak­mai fej­lő­dés, hosszú­ távon pedig egy saját étterem vagy egy komplex ven­déglátó-ipari egység létrehozása.

P. Zs.