Kárpátaljai magyarok tragédiája Budapesten

Öt embert gázolt halálra a taxi

2002. október 18., 02:00 , 92. szám

Öt halottat és négy sebesültet követelő közlekedési baleset történt szombat kora reggel Budapesten, a X. kerületben, amikor egy taxi belehajtott a buszmegállóban várakozó férfiak csoportjába. A Kárpátalja információi szerint a tragédia áldozatai kárpátaljai magyar vendégmunkások voltak.

Reggel fél hat kö­rül egy ezüst színű Mercedes típusú taxi felhajtott egy buszmegállóba, és elütötte az ott várakozó középkorú fér­fiakat. A balesetet valószínűleg a sofőr néhány másodperces figyelmetlensége okozta. A taxi vezetőjét a helyszínen megszondáztatták, és mivel a szonda elszíneződött, vérvétel céljából, illetve sérülései miatt kórházba szállították. A sofőrt – aki nem ismerte el, hogy ő vezette a járművet – halálos közúti baleset okozásának gyanújával őrizetbe vették.

A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a várakozók közül négyen a helyszínen életüket vesztették, három személyt pedig azonnal a kórházba szállítottak a mentők. Egy szintén a baleset helyszínén várakozó férfi hazament a közelben lévő lakásába, de ott rosszul lett, így hozzá is ki kellett hívni a mentőt. A gázolás egyik súlyos sérültje a kórházba szállítást követően meghalt, további két férfit súlyos sérülésekkel ápolnak. Az MTI tájékoztatása szerint a súlyos érsérüléseket és nyílt lábtöréseket szenvedett férfiak jelenleg nincsenek életveszélyben. A balesetben egy ember nyolc napon túl gyó­gyuló borda- és válltörést szenvedett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az áldozatok mindannyian ukrán állampolgárok. A Kár­pátalja ér­te­sü­lé­se szerint az áldozatok egyi­ke benei, a többiek técsői járási ma­gyar vendégmunká­sok, akik éppen hazafelé tartottak. Az életüket vesz­tett férfiak földi maradványainak hazaszállítása ügyében lapunk meg­jelenésével egy időben intézkednek, a családok előreláthatólag legkorábban a hétvégén vehetnek végső búcsút szeretteiktől.

Az eset az elmúlt évtized legsúlyosabb tragédiája a kenyerüket vendégmunkásként kereső kárpátaljai magyarok körében

MTI–ntk