Fakülönlegességek és friss levegő

Berezinkai arborétum

2002. október 25., 02:00 , 93. szám

Alig néhány kilométernyire Mun­kácstól, az Ilosva felé vezető út mentén, Felsőkerepec közelében terül el a munkácsi erdőgazdasági vállalat tulajdonát képező Berezinka Arborétum, ahol friss, illatos levegő és természeti idill várja a kirándulókat. A megye egyetlen arborétuma 36 hektáros területet foglal el.

Mint Olena Szpecsinszka megbízott erdész a Kárpátaljának elmondta, a munkácsi erdőkutatási állomással együtt végzik itt a facsemeték, bokrok és a cserjék ültetését, a növények megfigyelését. A szaporítóanyag (magvak, facsemeték, bokrok stb.) rendszeresen érkezik ide Kárpátalja minden szegletéből, valamint a megye határain túlról is. Azokat a fajtákat, amelyek jól tűrik a kárpátaljai természeti viszonyokat, továbbszaporítják.

Az arborétum területén minden adott a kutatáshoz és a pihenéshez – a gyalogtúrákra kijelölt útvonalak mentén helyenként fapadokat, kisebb pavilonokat építettek. A belföldiek mellett számos külföldi turista is ellátogat ide, akiket leginkább az különböztet meg a helyiektől, hogy tudják, hogyan kell viselkedni az erdőben, s a mieinkkel ellentétben nem hagynak maguk után szemétkupacokat – tudjuk meg a helybéliektől. Sokszor járnak ide iskolások is, például a környezetvédelmi világnap alkalmából, amikor is facsemetéket, bokrokat ültetnek, illetve gondozzák a területet. Az arborétumban időről időre különböző fásítási és erdőgondozási akciókra is sor kerül.

Az arborétum nevezetes cédrusairól, egzotikus örökzöldjeiről, a jellegzetes kárpátaljai fák közül pedig megtalálható többek között a vadcseresznye, a bükk, a hárs – összesen mintegy 150-200 fafajtával büszkélkedhetnek. A tudósok éppen az itt folytatott kísérletek nyomán állapították meg, hogy jó néhány egzotikusnak számító fafajta elvileg a mi erdeinkben is meghonosítható. Ilyen például az óriástuja, a ciprus, a kaliforniai cédrus. Vannak olyan fafajták, melyek egy év alatt gyökeret eresztenek, s kiültethetők a kertbe vagy az erdőbe, mások viszont csupán két-három év után eresztenek gyökeret.

Évente kb. 2,5 ezer különböző fát, illetve dísznövényt értékesítenek. A vevők elsősorban a különböző tujafajták, valamint a ciprusfélék iránt érdeklődnek. Kelendők továbbá a kisebb fenyőfajták, valamint a dekoratív cserjék: a magnólia, a tulipánfa, a szíriai hibiszkusz a különböző futónövények.

Az árak a lomblevelűek esetében öt hrivnyánál kezdődnek. Különböző az árfekvése a honosított fajtáknak. Az egészen fiatal tujafacsemete például 12 hrivnyáért kapható, a valamivel nagyobb pedig már 35-45 hrivnyáért. A kertbe kiültethető 20-30 centiméteres cserjék darabja 5-7 hrivnyáért kapható. Ezeket nagyobb cserépedényekben, illetve ládákban is elültethetjük.

Az utóbbi években egyébként folyamatosan növekszik a kereslet az arborétumban nevelt fa- és bokorcsemeték, virágtövek iránt. Idén tavasszal például háromszor annyian vásároltak Bere­zin­kán, mint a tavalyi év azonos időszakában.

B. J.