Beregszászi siker a fővárosban

Színházi fesztivál Kijevben

2002. november 8., 01:00 , 95. szám

Nagy sikerrel mutatta be Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s az két szeleburdiak című darabját Kijevben péntek este, a Színpad (Platform) Fesztivál első napján a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház.

A Vilna Szcena ukrán színház, az ukrajnai Francia Intézet és a Francia Művészeti Szövetség (AFAA) szervezte négynapos fesztiválra, amelyet idén első ízben tartanak Kijevben és Harkivban, a drámai, tánc-, illetve bábszínházi műfaj kilenc fiatal, de már nem kezdő rendezőjét és együttesét hívták meg.

A Vidnyánszky Attila rendezésében színpadra vitt vígjátékot – amelynek főbb szerepeit Szűcs Nelli, Eperjes Károly, Gáspár Sándor, Kátya Alikina és Trill Zsolt játszotta – ebben a formájában idén augusztusban adták elő először a Gyulai Várszínházban.

Nathalie Vimeux, a THEOREM avignoni színházfesztivál projektigazgatója az MTI kijevi tudósítójának elmondta, hogy a fesztivál bemutatóit Európa több országából érkezett, így francia, lengyel, orosz és olasz művészek – színházigazgatók, színészek, színházi szakemberek – kísérik figyelemmel. Mint mondta, a fesztivál jó alkalmat nyújt az ukrajnai drámai és táncszínház bemutatkozására, elsősorban azoknak a fiatal színházi nemzedékeknek, amelyek nem tartoznak állami intézményekhez.

MTI