Értékes festmények kerültek elő

Virágzó „műkincs-kereskedelem”

2002. november 8., 01:00 , 95. szám
A kárpátaljai belügyi főosztály munkatársai által készített felvétel

Műkincstolvajbandát lep­lezett le a rendőrség Kárpátalján, akiknek a „beszerzési listáján” egy Munkácsy-alkotás is szerepelt, melyet feltehetőleg a híres festő szülővárosában őriznek.

Az elmúlt két évben számos értékes műalkotás tűnt el nyomtalanul a kárpátaljai galériákból, magángyűjteményekből, szállodákból és lakásokból. Ukrán lapvélemények szerint Kárpátalján szinte önálló „üzletággá” nőtte ki magát a műkincsrablás. A rendőrségnek nemrég sikerült felgöngyölítenie a betörők és orgazdák kiterjedt hálózatát, s az akció során több értékes festmény is előkerült.

A betörők legnagyobb fogása a kárpátaljai képzőművészet egyik neves alak­­ja, Erdélyi Béla özvegyének két évvel ezelőtti kirablása volt – emlékeztet a Fakti című kijevi lap. Az elkövetők akkor behatoltak az özvegy lakásába, s miután összeverték a 84 éves asszonyt, elvittek négy festményt, melyek értéke becslések szerint több tízezer dollárra tehető. Az a tény, hogy a közelmúltig egyetlen mű­kinc­s­­­tolvajt sem sikerült „fülön csípni”, az elkövetők professzionizmusáról tanúskodik.

A rendőrök szeptember közepén vettek őrizetbe egy fiatal munkácsi betörőt, aki egyebek mellett műkincsekre specializálódott. Az MTI jelentése szerint a betörő elmondta: azért választotta „telephelyül” Munkácsot, mivel itt több értelmiségi-műgyűjtő család él, akik nemzedékről nemzedékre hagyományozzák a képeket. A lakásbetörésekből származó műkincseket, közöttük több XIX. századi magyar festő alkotását potom pénzért (képenként mintegy harminc dollárért) egy másik munkácsi lakosnak adta tovább, akinél a rendőrség tizenöt értékes vászonra bukkant. Az illető lakásában tartott házkutatás során lefoglaltak egy füzetet is, amelyben neves régi magyar és kárpátaljai mesterek névaláírásának mintája és a képek leírása szerepelt. A lista egy Munkácsy-festményt is tartalmazott, melyet hozzáértők szerint Munkácson őriznek. A műkincstolvajok állítólag évek óta vadásznak erre a képre abban a tudatban, hogy vélhetően több százezer dollárt is kaphatnának érte Budapesten.

A nyomozás szálai a továbbiakban egy beregszászi járási személyhez is elvezettek, akitől a rendőrség több mint ötven képet kobozott el, közöttük olyanokat is, melyeket korábban Munkácsról loptak el. Sőt, a Nagyszőlősi járásban is felfedeztek néhány „műkedvelő régiségkereskedőt”.

Vaszil Marinec, a munkácsi rendőrség nyomozója a Kárpátaljának elmondta, a nyomozás során több mint száz festményt foglaltak le százezer dollárt is meghaladó értékben, s közöttük neves magyar mesterek – például Barabás Miklós – alkotásai is előkerültek.

Baráth-MTI