Példát adni krisztusi szeretetből

Viski Roma Közösségi Ház

2002. november 15., 01:00 , 96. szám

A legtöbb emberben meglehetősen negatív kép él a cigányságról, a települések helyi roma közösségeiről. Az immár tíz éve működő Viski Roma Közösségi Ház jó példája annak, hogyan lehet felülkerekedni az évtizedes előítéleteken és segítő jobbot nyújtani a más kultúrát, sajátos értékeket képviselő romaságnak.

A viski Deák Má­ria tíz évvel ezelőtt lelki, hitbéli indíttatásból járt le rendszeresen a nagy­község ún. cigánytáborába, hogy a tisztességes, becsületes élet és a hit áldásairól beszélgessen a közösség felnőtt tagjaival.

Az azóta sajnos elhunyt Marcsa néni egykori kezdeményezése Majnek Antal akkori helyi plébános figyelmét is felkeltette, s ezt követően már együtt igyekeztek segíteni az éhező, meglehetősen ritkán tisztálkodó cigánygyerekeken. Kettejük tevékenysége nyomán született meg a későbbi ingyenkonyha, valamint a Roma Közösségi Ház létrehozásának ötlete.

A táborszélen aztán megépült a közösségi ház, ahová Marcsa néni is kiköltözött, és hat éven át főzött a cigánygyerekeknek, illetve igyekezett hitbéli neveltetésben részesíteni őket. Miután meghalt, pár éve lányai vették át a stafétabotot.

Nyisz­torné Kovács Katalinnal a cigányház mindennapjairól beszélgettünk.

– Jelenleg 50 gyerek részére készítünk ebédet a hét öt napján. A ház mögötti kertben megtermeljük a szükséges zöldségféléket, e mellett van két saját tehenünk, így a tejre sem kell pénzt költenünk. Az állatok téli szénaszükségletét részben a férjem és a fiaim gyűjtik be, de a tábor gyerekei is besegítenek, csakúgy, mint a kerti munkába. Most is dolgoznak, éppen a téli tüzelőt segítenek felaprítani és összerakni.

– Ez azonban nyilván nem elég a konyha fenntartására.

– Jelenleg a kárpátaljai katolikus egyház és Turbucz Béla magyarországi református lelkész segítsége révén él és működik a program. Támogatóink általában kéthetente „töltik fel” az élelmiszerkészletet, a helyben működő Caritas-pékség pedig mindennap gondoskodik friss kenyérről. Emel­lett a viski lakosok is besegítenek, hisz a falusi portákon mindig akad egy kis fölös bab, burgonya, szezonban gyümölcs, télen lekvár stb.

– Az étkeztetésen kívül milyen célt szolgál még ez a ház?

– A helyi plébánia szervezésében a felnőttek és a gyerekek rendszeresen részt vesznek a hittan- és az imaórákon, szeptembertől pedig sikerült beindítani az iskolaköteles cigánygyerekek tanítását is. A nyár folyamán ennek okán került sor a ház bővítésére, így külön helyiséget biztosítottunk az oktatás és az étkeztetés számára. Állami finanszírozással jelenleg két tanárnő foglalkozik a gyerekekkel – délelőtt a hat-hét, délután pedig a nyolc-tíz évesekkel, főleg betűvetést, olvasást, számtant oktatva.

– Nyilván nem először hallja a kérdést: miért vállalta a ház működtetését?

– Nehéz pontosan megfogalmazni, de úgy érzem, ha a Jó Isten megadta számomra a segítségadás lehetőségét, keresztény kötelességem vállalni és elvégezni azt, elsősorban az emberek iránti szeretetből. Persze vannak, akik nem értik, mi szükség erre a munkára a család mellett, de nem tisztem magyarázatot adni a hitetlenkedő kérdésekre, válaszul sokkal inkább igyekszem példát nyújtani a krisz­tusi önzetlenség és feltétlen sze­re­tet gyakorlásából.

-lia-