Van már tető a fejük felett

Felújítják a muzsalyi középiskolát

2002. november 15., 01:00 , 96. szám

Első ízben 2001 februárjában foglalkoztunk az 1978-ban épült, elvben „új”, „modern” Nagy­mu­zsalyi Középiskola ügyével. Az épület akkoriban a felső emelettől a földszintig beázott, fűtési rendszere nem működött, kazánháza kívül-belül omladozott, így aztán fennállt a veszélye annak, hogy az oktatásra alkalmatlan körülmények miatt az iskolát végül bezárják.

Idén ősszel egészen más képet mutat az iskola, amelyben jelenleg több mint háromszáz nebulót okítanak. Nyár óta ugyanis végre új tető fedi az épületet (összességében 1400 m2 felületen), emellett felújításra került a teljes fűtési rendszer és a belső elektromos hálózat, valamint külső burkolatot kapott az önálló kazánház, hat tanteremben pedig felújították a padlóburkolatot.

Mint azt Csépes Ernő iskolaigazgatótól megtudtuk, az eddig közel 150 ezer hrivnyát felemésztő beruházásra a községi tanács finanszírozásában került sor, annak egy korábbi, jelentős privatizációs bevétele révén.

A középiskola mára valóban méltóvá vált az oktatási intézmény elnevezésre. Ott­jár­tunk­kor szülők és gyerekek együtt dolgoztak az egyik osztályterem belső csinosításán, igyekezetükkel bizonyítva, hogy a falu közössége is magáénak érzi az iskola ügyét.

Csépes Ernő ugyanakkor elmondta, hogy még távolról sem értek a munka végére, és mivel a rendelkezésükre álló keret lassan kimerül, szeretnék, ha következő lépésként az állam is besegítene az iskolafejlesztésbe.

– Egyelőre az akut problémák megoldásán vagyunk túl, tehát nem csorog a nyakunkba az eső, télen várhatóan lesz fűtésünk stb., tennivalónk azonban az elkövetkezőkre is akad bőven. A kivitelezők által felvállalt munkálatok utolsó fázisaként hátravan még többek között a külső vakolat részleges felújítása, a bejárati ajtók cseréje, valamint a külső hővezeték szakszerű szigetelése, ami nélkül mit sem ér az átalakított és jól működő fűtési rendszerünk. A távlati tervek között említhetném az étkezde és a klubterem felújítását, „lakhatóvá tételét”, a huzamos beázások nyomainak felszámolását a belső falburkolatokon vagy a széllelbélelt nyílászárók cseréjét...

Popovics Zsuzsanna