Drága a diák ágya

Kollégium, albérlet

2002. november 22., 01:00 , 97. szám

A szakközépiskolák és más felsőoktatási intézmények beutazó diákjai időről időre szembesülnek a „hol lakjam?” kérdéssel, és rendszerint lázas szálláskereséssel töltik a tanév első heteit.

A fiatalok, komfortigényük és anyagi lehetőségeik függvényében jobbára két lehetőség közül választhatnak: vagy diákszállóba költöznek (már ha van), vagy kiadó szobát, esetleg lakást bérelnek.

A kollégiumok állapota és szolgáltatási díjszabása tanintézményenként változó, míg az albérletek milyenségét és árszintjének alakulását leginkább a helyi viszonyok határozzák meg.

A Munkácsi Humán Pedagógiai Kollégium diákszállója három- és négyszemélyes szobákat kínál lakóinak, melyekhez emeletenként két-két közös zuhanyzó-, illetve konyhahelyiség tartozik. Víz azonban – a városi fogyasztáskorlátozás miatt – többször nincs, mint van, így fürödni, mosni leginkább csak éjszaka, esetleg kora hajnalban lehet. A konyhák többnyire „használható” állapotban vannak, a tűzhelyek egyharmada viszont működésképtelen. Az adott kollégium szolgáltatásainak félévi díja személyenként 90 hriv­nya.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem diákszállójának egykori „legendás” körülményei mára némileg javuló tendenciát mutatnak. A szállásfoglaló egyetemisták ugyanakkor most is legtöbbször zárcserével, ajtó- és ablakfestéssel kezdik a tanévet, nem beszélve a fürdőszobák „kötelező” karbantartási munkálatairól. A diákszálló bérleti díja ez esetben egy személyre negyedévenként 120 hr.

Hogy jó példát is említsünk, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola nemrég átadott beregszászi kollégiuma szemmel láthatóan igyekszik valódi otthont biztosítani lakói számára. A diákszálló népszerűségét bizonyítja, hogy a szigorú házirend ellenére szeptemberben csak min­den második szállásigénylőnek sikerült helyet biztosítani. A lakbér itt viszonylag magas, személyenként havi 50 hrivnya, ám a körülmények ismeretében – minden szobában külön hűtőszekrény, hideg-meleg vízzel ellátott fürdőszoba, WC stb. – ez méltányos összegnek mondható. A közös helyiségek is tiszták és komfortosak: a konyhákban modern tűzhelysor várja a vacsorakészítőket, s míg fő az étel, a mosoda korszerű mosógépei is igénybe vehetők.

Nagyobb kiadást jelentenek az albérletek, bár korántsem mindig biztosítanak jobb körülményeket. Munkácson havi 50-55 hrivnyáért kínálnak albérletet (rezsiköltséggel együtt), igaz, a legtöbb szobát 2-3 lakó számára hirdetik. A bérszobák zö­me központi vagy gázfűtéses, amihez fürdőszoba, illetve kony­hahasználat is „jár”. A beregszászi albérleteket ezzel szem­ben leginkább a kevés kényelem és a drága díjszabás jellemzi. Az „olcsó” bérszobák ára itt havi 60-80 hrivnyánál kezdődik (+ rezsiköltség), melyek zöme fűtetlen (jobb esetben kályhafűtéses), továbbá hiányzik a vezetékes víz, illetve a fürdőszoba. A komfortos szálláshelyek – szoba, konyha, fürdőszoba + gázfűtés, hideg-meleg víz – havi bérleti díja 250-300 hrivnyánál kezdődik. Ugyancsak drágák a diákok számára az ungvári albérletek, ahol a lakhatás ára egy főre számítva 70-100 hrivnyával indul.

-lia-