Kárpátaljáé a legkreatívabb stand címe

Falusi turizmus

2002. november 22., 01:00 , 97. szám
A kárpátaljai résztvevők és standjuk

Nemzetközi konferenciát és szakmai vásárt rendeztek a kultúra és turizmus művelői számára november 6–10. között Budapesten az ELTE Kong­­­­r­esszusi Központjában. A rendezvényen az Új Kéz­fo­gás Közalapítvány támo­ga­tásával egy kárpátaljai csoport is részt vehetett. Viskről Ötvös Ida és Snájder Ibolya, Cset­fal­váról Nagy György polgármester, Benéből Szuhán András polgármester, Mezőváriból Debreceni Ilona, Nagybaktáról Csizmár Sarolta érkezett a konferenciára.

– Minden egyes részt­vevő szá­mára biz­­tosítottak egy standot, ahol kialakíthatott egy a kultúra és turizmus téma­köréhez kap­­­­­csolódó kiállítást – meséli Csiz­már Sarolta, a falusi turizmus kárpátaljai kezdeményezőinek egyi­ke. – A konferencia végén a szervezők kihirdették, melyik volt a legkreatívabb stand. Legnagyobb örömünkre mi, kárpátaljaiak nyer­tük el ezt a díjat, ami azt jelenti, hogy a legközelebbi alkalommal ingyen vehetünk részt a kétévente megrendezésre kerülő konferencián.

– Mitől volt más ez a stand, mint a többieké?

– Sokan számítógépes technikával, bőséges képanyaggal jelentek meg, mi pedig magát a kárpátaljai kultúrát igyekeztünk bemutatni. A többi, mintegy negyven stand nem volt olyan élő, mint a miénk, mert mi a szívünket-lelkünket, emberséget, melegséget vittünk bele. Mert való igaz ugyan, hogy globalizálódó világunkban nagy szükség van a technikára, de a gyökereinket, szü­lő­földünk értékeit sem kell elhanyagolni. Ennek megfelelően mi a helyi népművészek, Pró­fusz Marianna, Bakó Olga munkáival jelentünk meg, vittünk gyékényből font kosarakat, fafaragásokat is, tehát a kultúránkat bemutató tárgyakat, ami ízelítőt adott arról a vidékről, ahonnan érkeztünk. Ugyanakkor természetesen pros­pek­tu­saink, konk­rét áraján­la­taink is vol­tak.

– Is­mert Kárpátalja az utazóközönség előtt?

– Az a szomorú tapasztalat, hogy sok esetben nem jut el a szükséges információ az utazni szándékozókhoz. Ezért is volt hasz­nos számunkra ez a konferencia, hiszen mindenki meg­találhatta azokat a partnereket, akikkel együtt tudnak működni abban, hogy vidékünk is egyike legyen a régió keresett turisztikai célpontjainak.

O. T.