Problémák pedig nincsenek?

Szabó Vilmos Kárpátalján

2002. november 22., 01:00 , 97. szám
Hennagyij Moszkal és Szabó Vilmos

November 14-én Kárpátalján járt Szabó Vilmos, Magyarország Miniszterelnöki Hivatalának politikai államtitkára. Az anyaországi politikus találkozott Ivan Rizakkal, Kárpátalja kormányzójával, valamint Hennagyij Moszkallal, az ukrán nemzetiségi és migrációs állami bizottság elnökével, akikkel a kárpátaljai magyarságot érintő kérdésekről tárgyalt.

Ivan Rizak kormányzó ungvári hivatalában fogadta vendégét, akit biztosított arról, hogy a megyei vezetők jól ismerik a Kárpátalján élő tömbmagyarság valamennyi gondját, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy orvosolják azokat. A kormányzó külön kitért arra, hogy Kárpátalján megértéssel, ugyanakkor aggodalommal tekintenek a vízumkötelezettség Magyarország általi bevezetése elé.

Válaszában Szabó Vilmos megköszönte Kárpátalja vezetőinek a vízumkényszer bevezetése kapcsán tanúsított megértését és konstruktív hozzáállását. Egyúttal javasolta vendéglátójának, újítsák fel annak a máig létező, de működését 1998 óta szüneteltető magyar–ukrán kormányközi vegyes bizottságnak a munkáját, amely Kárpátalja és a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kapcsolatait lenne hivatott fejleszteni. Ez a bizottság – melynek társelnökei az érintett megyék mindenkori vezetői – megfelelően tudná kezelni a vízumkötelezettség és a schengeni határrendszer bevezetése során keletkező helyi problémákat, illetve sokat tudna tenni a határon átnyúló gazdasági együttműködés fejlesztése érdekében – tette hozzá.

A Kárpátalján működő magyar szervezetekről szólva az államtitkár hangsúlyozta, a magyar kormány nemzeti ügynek tekinti a határon túli magyar szervezetek támogatását, kiegyensúlyozott kapcsolattartásra törekszik valamennyi, a magyarság támogatását élvező legitim szervezettel, és ezek egyikét sem fogja privilegizálni.

Délután Szabó Vilmos találkozott Hennagyij Moszkallal, az ukrán nemzetiségi és migrációs állami bizottság újonnan kinevezett elnökével, a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó ukrán–magyar kormányközi vegyes bizottság társelnökével. A megbeszélésen a felek áttekintették, hogy miként teljesülnek a vegyes bizottság legutóbbi, tavaly decemberben Budapesten megtartott ülésén elfogadott ajánlások, s abban állapodtak meg, hogy a megfelelő konzultációk és előkészület után a jövő év elején tartják meg a vegyes bizottság soros ülését.

Szabó tájékoztatta ukrán kollégáját a kedvezménytörvény várható módosításáról. Moszkal biztosította partnerét, hogy Kárpátalján nem volt és jelenleg sincs semmilyen probléma a kedvezménytörvény végrehajtásával kapcsolatban, amit most fel kellene vetni. Elmondta, mind a Leg­felsőbb Tanács, mind az ország vezetése pozitívan fogadta a kedvezménytörvényt, s az ukrán kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy akadálytalan legyen a jogszabály megvalósítása az ország területén. A törvény tervezett módosítása kapcsán kifejtette: Kijevnek azzal kapcsolatban nincs semmilyen észrevétele, mert a jogszabályból így kikerül az a rendelkezés is, amely esetleg aggályos lehetne Ukrajna számára.

Szóba került a vereckei emlékmű kérdése is. A Kárpátaljának nyilatkozva Hennagyij Mosz­kal ezzel kapcsolatban elmondta: a megye kormányzójaként mindent megtett a probléma valamennyi érintettet kielégítő megoldása érdekében. Mára elhárultak az emlékműépítés elvi akadályai, a gyakorlati előrelépés azonban már a megye új vezetőségének feladata lesz.

Popovics–Varga