„Élnek ők, ifjú szívbe öltve”

Emlékművet avattak Tiszacsomán

2002. november 29., 03:05 , 98. szám

Tiszacsomán múlt vasárnap került felavatásra az az emlékmű, melyet a sztálini lágerekbe hurcolt helyi áldozatok emlékére állíttatott a helyi görög katolikus egyházközség és a falu lakossága. A Veres Péter beregszászi képzőművész tervei alapján készült emlékhelyet a még épülőfélben lévő görög katolikus templom homlokzatán alakították ki.

– Legyen ez az emlékjel azon folytonosság jelképe, mely ösz­szeköt múltat és jelent, ugyan­­­akkor biztos, erős kapocs a jövőre nézve – hang­­súlyozta be­szédében Demkó Ferenc helyi görög katolikus pa­ro­chus.

„Hiszem, hinnünk kell, hogy amint ez az emlékmű, úgy a templom is elkészül előbb-utóbb, és együtt hirdetik a teljesség, a megbocsátás örökkévalóságát” – mondta Dem­kó Ferenc atya.

A Tiszacsomáról elhurcolt férfiakra Pő­sze Attila polgármester emlékezett. Mint elhangzott, a településen 42 család gyászolta szeretteit, akik sohasem térhettek vissza a kárpátaljai magyarság Golgotájáról.

Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke beszédében rámutatott, egy ember akkor hal meg végérvényesen, ha elfeledik. A tiszacsomai áldozatok kőbe vésett névsora arról tanúskodik, hogy él az ártatlanul bűnhődők emléke, mely előtt remélhetően a következő nemzedékek is fejet hajtanak majd.

A helyi középiskola tanulóinak szavalatait követően Nagy Miklós és Pősze István túlélők leleplezték az emlékművet, melyet Ferenc atya szentelt fel. „Boldog nyugalmat és örök emléket...” – szólt a közös könyörgés, majd a Szózat is elhangzott.

A lélekemelő megemlékezést követően a jelenlévők virágokat és koszorúkat helyeztek az emlékmű talapzatára.

Popovics Zsuzsanna