Mi kerülhet a csizmába?

Vásárlókörúton a Mikulással

2002. november 29., 03:05 , 98. szám

A nagyobb élelmiszerkereskedésekben már a múlt héten megjelentek az első Mikulás-napi édességcsomagok, de a játékkereskedők és ajándéküzletek is számítanak a nagyszakállú Puttonyos vagy legalább evilági helytartói látogatására.

Az ungvári és munkácsi élelmiszerüzletek szinte kizárólag honi gyártmányú édességeket kínálnak a vásárlók számára, a piacok csokimikulásai között azonban találunk török, szlovák és magyar „illetőségűeket” is.

A kereskedők elmondása szerint, a tavalyi évhez képest a gyártók idén hetekkel korábban piacra dobták a Mikulás jegyében készült édességcsomagokat. Ezek összeállítása, minősége nagyrészt azonos, így leginkább az áruk és a bennük rejlő édesség mennyisége a meghatározó. Meg kell hagyni, kivitelben, összetételben, árban egyaránt nagy a választék.

A gyártók mellett szól továbbá, hogy idén már szinte valamennyi terméken feltüntetik a doboz vagy csomag által tartalmazott édességek megnevezését, mennyiségét, valamint a csomag teljes tartalmára vonatkozó szavatossági időt. Üzlete válogatja, hogy ennek ellenére bele lehet-e kukkantani a kis kartondobozokba (az eladók szerint a vásárlók zöme ezt meg is teszi), míg a piacokon ez legtöbbször nem lehetséges. Az előre összeállított Mikulás-csomagok ára általában 4-17 hrivnya között mozog, az igazán vastag pénztárcájúak azonban találnak ajándékot 25-34 hrivnyáért is. A tíz hrivnya alatti csomagok zömmel 25-45 deka súlyúak (általában csokimikulás, nápolyi, esetleg édes keksz, szemes cukorka, csokoládé található bennük, plusz egy kisméretű tábla csoki). Az ennél drágább csomagok nagyobb Miki-figurát és drágább, finomabb csokoládé­mixet tartalmaznak.

A csokimikulásokkal kicsit nehezebb dolga van az ajándékozóknak, már ami a szavatossági idő feltüntetését illeti, mivel az vagy eleve hiányzik egyes termékekről, vagy annyira apró betűvel van feltüntetve, hogy nagyító szükségeltetik az elolvasásához. A nagyszakállú figurák ára súlytól, mérettől függően változó, a kereskedelmi egységekben általában 0,8-2,50 hr között mozog, a piacokon ugyanezen honi édességek némileg olcsóbban kaphatók, míg a külföldi gyártmányú nagyméretű Mikulások ára akár 3,5-5,00 hrivnya is lehet.

Ha mégis magunk válogatjuk a csizmába kerülő édességeket, a tehetősebbek a legjobb minőségű súlyra árusított, illetve táblás csokoládét, míg a szűkösebb keretből gazdálkodók az olcsó (5,50-7,50 hrivnyás) kemény és töltött cukorkákat, valamint a (0,5-1,00 hrivnyás) csokirudakat és nápolyiféléket részesítik előnyben. Ami a minőségi édességeket illeti, a súlyra árusított, úgynevezett „kimért” töltött csokoládék kilónkénti ára 14-35 hrivnya között mozog, a táblás csokoládéké pedig 4-17 hr között.

Mint megtudtuk, Mikulás-nap közeledtével nem kell számottevő drágulástól tartanunk édességfronton, nem így a ma már ugyancsak gyakori ajándéknak számító déligyümölcsök esetében, melyek ára akár 20-40%-kal is több lehet december első hetében. A narancs ára jelenleg átlagosan 4,5-5,5 hrivnya között mozog, mandarin 6-7, banán 4-4,5 hrivnyáért kapható, de mint arra még sokan emlékezhetünk, tavaly december ötödike környékén ezen utóbbi gyümölcsből például már csak 7-7,5 hrivnyáért kaphatott a kedves Mikulás.

A kereskedők szerint december első napjaiban várható a legnagyobb édességvásárlási hullám, amikor akár hosszú sorok is kígyózhatnak egy-egy édességpult előtt. Ennek fényében azt javasolják, aki teheti, mielőbb ejtse meg a beszerzést.

A játék- és ajándéküzletek ezzel szemben nem számítanak számottevő forgalomnövekedésre december elején. Tapasztalataik szerint, ha veszünk is játékot, ajándéktárgyat Mikulásra, azt igyekszünk kevés pénzből, csemeténként maximum 10-15 hriv­­nyából „megúszni”.

Amint a tapasztalat mutatja, a fiatalok és a felnőttek körében is hódít a Mikulás-nappal kapcsolatos ajándékozási láz. Ilyen­tájt rekordmennyiségű Miki-mintás bögre, kulcstartó, füzet, szalvéta, zsebkendő stb. talál gazdára.

Popovics Zsuzsanna