Amerikai orvosok Munkácson

Cincinnati segítség a munkácsi gyermekkórháznak

2002. december 20., 01:00 , 101. szám

Legutóbbi szeptemberi látogatásukat követően, december 12-én ismét a Munkácsi Megyei Gyermekklinika és Kórház vendégei voltak az amerikai SÁRA Egészségügyi Jótékonysági Alapítvány vezetői, köztük Szi­lágyi István Kárpátaljáról származó amerikai református lelkész, alapítványi főigazgató.

Az alapítvány több éve állandó kapcsolatot tart fent a gyermekkórházzal, különböző prog­ramok keretében támogatva annak működését, valamint az ott dolgozó orvosok Amerikában történő szakmai továbbképzését.

A közelmúltban ennek a továbbképzési programnak sikerült megnyerni a Cincinnati Gyermekkórházat (Ohio állam, Ha­milton megye), melynek főorvosa, Michael K. Farrell és felesége is tagja volt a most vidékünkre látogató küldöttségnek. A kórház megtekintését követően Michael K. Farrell együttműködési szándéknyilatkozatot nyújtott át Jurij Kohannak, a megyei kórház igazgatójának, mely egyebek mellett rögzíti, hogy a Cincinnati Gyer­mekkór­ház kész segítséget nyújtani a munkácsi gyermekkórháznak, többek között orvosi műszerek és egyéb gyógyászati eszközök formájában, illetve részt venne a helyi kórház orvosainak amerikai szakmai továbbképzésében.

Jurij Ko­han az együtt­­mű­kö­dés jelentőségéről és perspektíváiról szólva a Kárpátalja kérdésére elmondta, az intézménynek eddig is nagy segítségére voltak az amerikai kapcsolatok, s reménykeltő azok bővítésének lehetősége. A felajánlott orvosi műszereknek már csak azért is nagy szükségét látják – hangsúlyozta –, mivel a kórház jelenlegi lehetőségei messze alulmaradnak az amerikai továbbképzésekről hazatérő orvosok szaktudásának.

-farkas-