Díszítjük a karácsonyfát

A karácsonyfa-akció

2002. december 20., 01:00 , 101. szám

A karácsonyi ünnep szinte elengedhetetlen kelléke, éke a gazdagon díszített fenyőfa, mely a legtöbb otthonban napokig, esetleg egy-két hétig is hirdeti: ünnep van. A karácsonyfa hagyományos díszei a szaloncukor, az üvegből, porcelánból vagy más anyagból készült csillogó fenyődísz, díszfigura, az aranyeső, valamint a gyúlékony gyertyákat helyettesítő lámpafüzér. Az évek múlásával mindezek elkopnak, eltörnek, megfakulnak, ezért időnként kénytelenek vagyunk felújítani a családi díszkollekciót.

Mint azt az üzletvezetőktől megtudtuk, újabban nálunk is hódít az egyszínű díszítés, azaz amikor a fenyőt kizárólag arany, kék, ezüst, vagy más színű díszekbe „öltöztetik”. Az ennek a divatnak megfelelő díszkészletek ára 18hr/6db vagy 34hr/12db. Az idei ünnep „sztárszínei” az arany és az ezüst díszek, melyek darabját – közepes méret esetén – 3-5 hrivnyáért vásárolhatjuk meg. A figurális díszek: télapó, angyalka, hóember, mókus, házikó, csillag, gyertya, csengő stb. ára is hasonlóan alakul, kivéve a fenyő tetejére szánt csúcsdíszeket, melyek kisebb méretben 6-22, nagyobban pedig akár 65-85 hriv­nyába is kerül­hetnek. A selyemszállal bevont gömböcskék, gyöngy­füzérek ára, mérettől függően 1,5-5,5 hrivnya között mozog. Gaz­dagon díszített, egyedi formájú fenyőékeket külön díszcsomagolásban is vásárolhatunk 24-36 hrivnyás áron (négy darab).

Az ünnepvárás jegyében – állítják az eladók, akik az ünnep előtti héten számítanak a legnagyobb forgalomra – hajlamosak vagyunk ugyan a túlköltekezésre, ám, mint mondják, ekkor is csak kevés vásárló költ 20-30 hrivnyánál többet díszekre, és a „nagytételű” vásárlások is zömmel az egyszínű készletekre, valamint a drágább csúcsdíszekre szorítkoznak.

A fenyőégők egy ideje már nemcsak világítanak, hanem zenélnek is. Egy­né­melyik fényfüzér akár több dallamot is megszólaltat, s ennek megfelelő fényjátékot produkál. A gyertyát, csillagot vagy hópelyhet mintázó füzérek értéke 8-35 hrivnya között mozog, a szabadtéri használatra is alkalmas, fagynak-hónak is ellenálló színes égő-csodák ára pedig elérheti a 80-150 hrivnyát.

Az aranyesők is számos színben és formában kínálják magukat az üzletek polcain, ezek csomagja 3-6 és 18-22 hrivnya között mozog.

Szaloncukorból eddig gyenge volt a kínálat, aminthogy élőfenyőt is csak elvétve találni még, ám ez természetes, hiszen ezeknek igazán nagy keletje csak most, az ünnepet közvetlenül megelőző néhány napban lesz. A legnagyobb kereslet valószínűleg idén is az egyszerű, de annál illatosabb lucfenyők iránt lesz, melyek ára jelenleg 3-5 hrivnya méterenként (az ezüstfenyők értéke várhatóan ezen ár duplája lesz majd). A hosszú távon „szalonképes” műfenyők közül, mérettől függően, 25-100 hrivnyás áron válogathatunk, de akár 350-500 hrivnyáért is vásárolhatunk extra méretű és minőségű típusokat.

Váradi Natália