Ha tudsz adni, kötelességed segíteni

Kárpátaljára látogatott Mádl Dalma és Béres Klára

2002. december 20., 01:00 , 101. szám

Számos meglepetést tar­talmazott az a kocsikaraván, amely december 15-én gördült be a Nagyszőlősi Nyírfácska Gyermekotthon udvarára. A Katolikus Ka­ritász ezúttal Mádl Dalmának, a Magyar Köztársaság elnöke feleségének, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövetének és Béres Klárának, a Béres Alapítvány elnökének karácsonyi ajándékait hozta, amelyet az ajándékozók személyesen adtak át a cím­zet­tek­nek.

A Béres Rt. 5000 üveg Béres csep­pet ajánlott fel az egészségügyi és szociális intézményekben élők számára, Mádl Dalma pedig a tőle megszokott bőkezűséggel tette gazdagabbá a rászorulók karácsonyát, játékokkal, könyvekkel, édességgel lepve meg az apróságokat. A vendégek meglátogatták az intézet óvodásait, a másodikosokkal együtt elmondták a Miatyánkot, majd a gyermekek rövid, de annál színesebb karácsonyi műsorral köszöntötték az ajándékhozókat.

A gyermekotthon megtekintését követően a megyei adminisztráció munkatársaival folytattak zártkörű megbeszélést a vendégek.

– Mindannyiunknak kötelessége adni – nyilatkozta lapunknak Mádl Dalma –, különösen a rászorulókat kell lehetőségeinkhez mérten segíteni, ami a karácsonyhoz közeledve még nagyobb hangsúlyt kap.

– Dr. Béres Józsefnek, a Béres csepp feltalálójának édesanyját idézném: „Ha segítséget kérnek tőled, és tudsz segíteni, akkor azt megtenned kötelesség” – mondta Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke. – Mi ennek szellemében hoztuk létre 1993-ban a Béres Alapítványt, amely felvállalta az alapítótól örökölt jótékonysági célokat. Évek óta együttműködünk a Kari­tásszal, mert nagyra becsüljük önzetlen és tiszteletre méltó munkájukat.

Másnap a vendégek meglátogatták a helyi öregek otthonát, ahol ugyancsak Béres cseppeket adtak át, illetve felmérték a Tiszántúl árvíz sújtotta falvainak helyzetét, s adományaikkal számos tekeházai, szászfalui, cse­pei és feketeardói család ünnepét tették szebbé.

R. G.