Kerül-e játék a fenyő alá?

Kis karácsony, nagy ajándék

2002. december 20., 01:00 , 101. szám

A közelgő karácsonyi ünnepkörnek a gyerekek mellett talán a játékkereskedők örülnek a legjobban, mivel az év ezen szakában érezhetően megnő a játékok iránti kereslet. Mint mondják, egyébként csak egy-egy születésnapi ajándék kedvéért tévedünk be birodalmukba, és újabban a Mikulás sem éppen nagyvonalú játékvásárló.

A kereskedők állítják, hogy mi, szülők, általában csak 3-4 éves korukig „kényeztetjük” játékokkal csemetéinket, míg az iskoláskorú gyermekek legfeljebb egy-egy focilabdát vagy dámajátékot kapnak ajándék gyanánt.

Az egyik – egyébként szolid árszintű – játékkereskedés vezetője kérdésünkre elmondta, meglátása szerint egyelőre a játékok terén sem költünk annyit, mint szeretnénk. Vásárláskor meglehetősen sokáig válogatunk, és legtöbbször nem a minőség vagy a küllem, hanem a játék ára a mérvadó. Mint mondja, az átlagjövedelemmel bíró szülők a legjobb szándék mellett sem költenek gyermekenként 20-40 hriv­nyánál többet karácsonyi ajándékra (és ezen összegnek is csak egy részét költik játékra).

Az üzletek árukínálata ugyanakkor egyáltalán nem támasztja alá a gyér keresletről panaszkodó „szakvéleményeket”, mivel a polcok szinte roskadoznak a szebbnél szebb és igencsak ötletes játékoktól. Némely komolyabb játékkreáció a felnőttek fantáziáját is megmozgatja, mint például a többpályás, kétszerelvényes villanyvasút, a távirányításos motorosokat mozgató félszobányi versenypálya vagy a kétszintes, négyszobás, minden elképzelhetővel felszerelt babapalota, melyben a tulajdonos lehet az úrnő.

A hasonló, kiemelten értékes játékokat legtöbbször nem a gyermek, hanem a szülő választja, mondja a megyeszékhely egyik reprezentatív játéküzletének vezetője, aki szerint nincs azon semmi szégyellnivaló, ha időnként a szülők is szívesen belefeledkeznek gyermekeik játékába.

Az igényes (ugyanakkor őrülten drága) üzlet játékcsodái között találunk életnagyságú pónilovat (1300 hrivnyáért), elektromos meghajtású dodzsemet és mopedet (értékük 1500, illetve 1115 hr), etethető-pelenkázható csecsemőbabát (120 hr), illetve rollert 115 hriv­­­­­nyáért.

A társasjátékok kedvelői gombfocikészlet, biliárdasztal vagy mini rulettasztal, illetve számos intellektuális – Törd a fejed!, Monopoli-típusú – vagy készségfejlesztő játék közül választhatnak (átlagosan 60-120 hrivnya értékben). Megjegyzendő azonban, hogy ezen utóbbi játékok szabályleírása általában orosz vagy ukrán nyelvű, ezért mielőtt a gyakorlatban is kipróbálnánk őket, előzetesen érdemes jó alaposan áttanulmányozni azokat.

A vékonyabb pénztárcával rendelkezők se csüggedjenek, egy sarokkal odébb kevesebb pénzmagból is vehetünk mutatós játékot, igaz, főként műanyag, illetve szintetikus anyagokból készülteket. A hozzáértők szerint, ha már ezek között válogatunk, a kínai és török eredetű játékokat érdemes kerülni, mert bár olcsók, esetenként bőrirritációt okozhatnak a gyerekeknél.

Ezen termékek mellőzésével még mindig találunk viszonylag olcsó (10-25 hrivnya értékű) játékokat, pl. hagyományos hajas babát vagy játékautókat 5-10 hriv­nyás ársávban; plüssfigurát 6-20 hrivnya értékben. Vásárolhatunk továbbá építőkockákat, edény- és ék­szer­szet­tet a lánykáknak, a fiúknak pedig harcos és robotfigurákat, illetve megszámlálhatatlan egyéb „harci” eszközt.

A piaci játékstandok kínálata sem marad el sokkal az üzleteké mellett, a 25-30%-kal alacsonyabb árszint viszont gyakran igencsak gyenge minőséggel párosul. Nemegyszer hamar bebizonyosodik, hogy csak a csomagolás „tartja össze” a játékot, ami így öröm helyett bosszúságot, csalódást okoz mind a szülőnek, mind a megajándékozottnak.

A minőségi ajánlással ellátott magyarországi, lengyel és hazai termékeknél maradva, csörgőt és gumijátékot 2,50-8 hr közötti áron találunk; hangutánzó vagy egyéb zenélő „hangszert” 15-30 hrivnyáért, kézügyesség-fejlesztő játékot pedig 14-50 hr közötti áron.

Babákból is bőséges a piaci kínálat: az egyszerűbbekért 5-10, a hagyományos hajas babákért 50-150 hrivnyát kérnek a kereskedők, a porcelán hölgykreációk 40-80-200 hrivnyába kerülnek, míg a beszélő babák 30-50-200 hrivnya ellenében vihetők haza.

A játékautók terén is hasonlóan széles a kínálat. A különböző kisautók 2-15, az egyéb gépjárművek és harckocsik 15-50 hrivnyáért kaphatók. Mint megtudtuk, ezek közül a tenyérnagyságúak a legkelendőbbek, míg a néha egy méternél is hosszabb autó­mobilok ritkábban találnak gazdára, ami nem csoda, hisz értékük akár 150-300 hrivnya is lehet. A tá­v­i­rányítású autók kedvelőinek szintén mé­lyen a zsebükbe kell nyúl­niuk, mivel ezek értéke 200-300 hrivnya között mozog. Tri­ciklit 170-250 hriv­­nyáért vá­sá­rol­hatunk csemetéinknek, kisméretű gyermekkerékpárt 200-270 hriv­nyáért, a jobbára műanyagból készült, akkumulátorral működő mopedek értéke pedig 300 hrivnya.

Kedves szülők! Ne legyünk hát fukarak, irány a játéküzlet vagy játékstand, és anyagi lehetőségeinkhez mérten kedveskedjünk játékkal gyermekeinknek. De mielőtt elkapná Önöket a karácsonyi „vásárlási láz”, szánjanak időt az alapos termékvizsgálatra, hisz egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű játék kerül a fenyő alá, illetve a csemeték kezébe.

Popovics–Váradi