A magyar képzőművészet ünnepe

Ungvári tárlatnyitó

2002. december 20., 01:00 , 101. szám

Idén a Kárpátaljai Megyei Néprajzi Múzeumban látható a kárpátaljai magyar képző- és iparművészek hagyományos év végi tárlata, melynek ünnepélyes megnyitójára december 11-én került sor.

A rendezvényt szervező Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nevében Brenzovics László alelnök köszöntötte az alkotókat és a szépszámú érdeklődőt, majd tolmácsolta Tóth Istvánnak, a Határon Túli Magyarok Hivatala osztályvezetőjének üdvözletét.

„Ez a kiállítás jó alkalom arra, hogy az alkotók és a művek iránt érdeklődő közönség felmérhesse, mi az esztendő termése, s bár kiforrott és karakteres művészekről van szó, milyen irányokba halad a Kárpátalján fogant magyar művészet. Akiknek az alkotásait itt szemlélhetjük, mindnyájan bizonyították tehetségüket. Kishazánk, Kárpátalja határain túl is, az értő közönség előtt, megbecsülést szereztek ennek a nemzetrésznek” – fogalmazott levelében Tóth István.

Somogyi László, a Magyar Köztársaság ungvári konzulja rövid áttekintésében vázolta a kárpátaljai képzőművészek gerincét tömörítő Révész Imre Társaság megalakulásának előzményeit, majd rámutatott a társaság létének, tevékenységének mindenkori időszerűségére és fontosságára.

A megyei állami közigazgatási hivatal kulturális főosztályának képviseletében Vaszil Kobály főosztályvezető-helyettes, a házigazdák nevében pedig Angyal Gabriella múzeumigazgató üdvözölte a jelenlévőket. Az alkotókat, valamint a kiállítás anyagát Riskó György, a Révész Imre Társaság alelnöke mutatta be a tárlatlátogatóknak, majd Szmericskó Ferenc gitárművész hangulatos zenei produkciója zárta az ünnepség hivatalos részét.

A 17 kiváló kárpátaljai magyar képzőművész 99 alkotását bemutató tárlat, melyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával sikerült megvalósítani, 2003. január 4-ig látogatható Ungváron.

Popovics Zsuzsanna