Megmutatni cseppben a tengert

Tízéves a MIKICS

2002. december 20., 01:00 , 101. szám

A Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportja (MIKICS) megalakulásának 10. évfordulója alkalmából tartottak tanácskozást Ung­váron a Kárpátaljai Nem­zetiségek Kulturális Központjában december 13-án. A tanácskozáson részt vett Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke, valamint Szakács Zoltán, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja és Somogyi László konzul.

A tanácskozás bevezetéseként a jelenlevők népdalcsokrot hallhattak Krón Melinda (tanára Skut Ildikó) előadásában. Ezt követően Dupka György, a MÉKK elnöke szólt a MIKICS-ről, majd Kalász Márton ismertette a Magyar Írószövetség céljait és törekvéseit.

S. Benedek András előadásában vidékünk magyar irodalmának, Kovács Vilmos író, költő, szerkesztő korának sajátosságait taglalta. Nagy Zoltán Mihály író az irodalom jelene kapcsán az irodalmárok gondjai között meg­említette, hogy kevés kiadvány jut el a kárpátaljai olvasókhoz, megoldatlan az írások terjesztése. Elismerően szólt ugyan­akkor arról, hogy sikerült életet lehelni az éveken át tétlen írócsoportba, bár mint mondta, továbbra sem lehet okuk az elégedettségre.

Az előadásokat követően kötetlen beszélgetésre került sor az irodalmárok és az irodalomkedvelők között.

-jázmin-