„A nyelv mienk, és így enyém is”

A Kazinczy-verseny elődöntője Beregszászban

2002. december 20., 01:00 , 101. szám

December 13-án a beregszászi Kossuth Lajos Középiskola adott otthont a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által hagyományosan megrendezett Kazinczy Szépkiejtési Verseny beregszászi járási elődöntőjének. A járás magyar tanintézményeiből összesen 23 diák vett részt a megmérettetésen, hogy eldöntsék, ki az a nyolc legjobb versenyző, aki a megyei döntőn képviselheti majd a vidéket.

A szép szó, helyes kiejtés és nyelvünk tisztaságának megőrzése jegyében, és nyelv­újí­tónk­ra, Kazinczy Ferencre emlékezve immáron tizenkettedik alkalommal kerül sor a versenyre – emlékeztetett megnyitó beszédében Szekunda László, a házigazda iskola magyartanára. Ezt követően Kacsur­né Huszti Andrea, a verseny szervezője ismertette a résztvevőkkel a verseny szabályait és bemutatta a zsűrit, melynek elnöke Vidnyánszky Éva, az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház gyermekszínjátszó csoportjának vezetője volt.

A vetélkedő során előbb a 7–9. osztályos, majd a felső tagozatos diákok olvasták fel szabadon választott szövegeiket, ezután pedig a kötelező részleteket – egy-egy Kodály-, illetve Kosztolányi-idézetet – kellett szépen, helyesen és érthetően előadni.

A zsűri értékelése szerint a fiatalabbak versenyében Mester Katalin, a Beregszászi Magyar Gimnázium tanulója lett az első, őt követte Fehér László, a Beregszászi 6. Sz. Általános Iskola tanulója, míg a harmadik helyen Jazsjan Terézia, a Beregszászi Magyar Gimnázium és Kézi Hajnalka, a Gáti Középiskola növendéke végzett. A felsősöknél Virlics Tímea, a Kossuth Lajos Középiskola diákja végzett az élen, a második és harmadik helyet pedig Orosz István és Darcsi Andrea, a Nagyberegi Református Líceum diákjai szerezték meg, míg Cápec Angelika – ugyancsak a Kossuth Lajos Középiskola tanulója – a negyedik helyre küzdötte fel magát. A teljesítményükért járó könyvjutalom mellett ők nyolcan képviselhetik majd a Beregszászi járást február 22-én Nagy­dobronyban a megyei megmérettetésen. A jelenlévők szavazatai alapján a közönségdíjasok Mester Katalin, Kézi Hajnalka, valamint Lengyel Vanda (Kisbégányi Általános Iskola) lettek, ők ugyancsak a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által felajánlott könyvjutalomban részesültek.

V. N.