„Szálljon béke minden házra!”

Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozó

2002. december 20., 01:00 , 101. szám

Idén is a karácsonyvárás jegyében zajlott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával évente megrendezett Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozó, melynek a beregszászi művelődési ház adott otthont december 14-én, szombaton.

A KMKSZ nevében Bakancsos László, a szövetség beregszászi járási középszintű szervezetének elnöke nyitotta meg a rendezvényt, azon kéréssel fordulva a betlehemes hagyományokat őrző és ápoló csoportokhoz, hogy lelkesen művelt „tudományukat” a későbbiekben osszák meg a következő nemzedékekkel is, hogy az évtizedekig tiltott, majd újjáélesztett hagyomány mindig részese lehessen a kisebb-nagyobb magyar közösségek karácsonyi ünnepének.

A szakmai zsűrit – Pápai Viktória és Geszti Zsófia néprajzkutatókat – Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára mutatta be, majd sorra színpadra szólította az „örömhírt mondó” betlehemes csapatokat.

A 13 fellépő csoport között egyaránt akadtak régi és új „találkozósok”, illetve újjáalakult és átszerveződött, vagy éppen évek óta azonos felállásban játszó, összekovácsolódott csapatok, melyek ezúttal Eszenyből, Sza­lókáról, Bátyúból, Tiszacsomáról, Ma­csoláról, Beregszászból, Cset­falváról, Salánkról, Sáros­oro­sziból és Gyertyánligetről érkeztek a találkozóra.

A „Krisztus nevében hírt mondó” betlehemesek szép szóval kértek bebocsátást a „kalács illatú, meleg szobába”, hogy „szerencsés, lencsés, paprikás jó estét” kívánjanak az ünnepváróknak és „sorra beszéljék” a csodalátás történetét. Az első és második pász­torok, királyok, angyalok, no meg az állandó „humor­felelősök”, a nagyorrú, pásztorsubás, „ősz, penészes szakállú” öregek szentséges játékában idén is jól megfértek a jó poénok és szórakoztató elemek, amiről elsősorban az esetenként színészi adottsággal is megáldott sziporkázó „húzóemberek” gondoskodtak.

Az előadásokat követően a csoportvezetők mutatták be néhány szóban a csapatokat. Az Ugocsából érkező salánki betlehemesekről Kész Rita elmondta, a csoport egy a nagyapáiktól, apáiktól tanult, évtizedek óta játszott történetet elevenít fel, melyet minden salánki otthonban szívesen látnak. Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő eszenyi csapatot Bakura Sándor mutatta be, aki – mint elmondta – minden évben arra buzdítja a fiatalokat, hogy ne csupán szerepet játsszanak, de éljék is át a betlehemi történetet.

Végül a zsűri az eszenyi, a tiszacsomai és a salánki betlehemeseket hirdette ki a találkozó győzteseinek, akik így december 20–22. között Budapesten képviselhetik Kárpátalját az Országos Betlehemes Találkozón. A zsűri különdíját Sárosoroszi és Cset­falva csapatának ítélték oda. A találkozó résztvevői az oklevelek mellett átvehették a Dorcas Alapítvány és a KMKSZ által felajánlott könyvjutalmat, valamint a budapesti családok édességet tartalmazó ajándékcsomagjait.

Popovics Zsuzsanna