A jó ügy mindenkinek jó

Magyar óvodai csoport Kereknyén

2002. december 27., 01:00 , 102. szám

Amikor a császlóciak elkezdték visszaigényelni egykor államosított tulajdonaikat, még nem sejtették, hogy ez a falu magyar óvodájának elvesztését is maga után vonja. Több mint egy évtizeden keresztül okozott gondot a szülőknek a család kicsinyeinek elhelyezése, a faluban ugyanis nem volt megfelelő épület az óvoda átköltöztetéséhez, új építéséhez pedig nem volt meg az anyagi háttér.

A helyi KMKSZ-alapszervezet aktivistái nemrég gondoltak egy merészet, s magyar csoportot álmodtak az 1-2 km-re fekvő, ukrán többségű Kereknye óvodájának használaton kívüli helyiségeibe. Az elképzelés nem maradt az álmok szintjén, elkezdődött a kilincselés a különböző hivataloknál. Az ügyintézés olajozottsága magukat a kezdeményezőket is meglepte. A járási adminisztráció nem gördített akadályt a magyar csoport beindítása elé, a helyi községi tanács is minden rendelkezésre álló eszközzel támogatta a szervezőket, így november óta magyar nyelven szólnak a gyermekénekek az ukrán többségű falu óvodájának egyik termében.

– Amikor elindultunk megkérdezni, mire van szükség a csoport beindításához, azt a választ kaptuk a közigazgatástól, hogy hat szülői kérvénnyel már indítható csoport – mondja Roják Mária, a KMKSZ Császlóci Alapszervezetének elnöke. – Ez a szám aztán egyre nőtt, előbb tizenkettőre, aztán tizenötre, végül húsz gyermek volt a feltétele a csoport indításának. Felkerestük a szülőket, akik nagy örömmel fogadták a kezdeményezést, így hamar összegyűltek a kérvények. Jelenleg húsz gyermek jár a csoportba, de egyre több szülő érdeklődik.

A magyar csoport számára biztosított óvodai épületrész huszonöt férőhelyes, tehát még van mód a bővítésre, ugyanakkor máris ennél több szülő jelezte, hogy tavasztól ide járatná csemetéjét.

– Egyelőre nem gondolkodunk a terjeszkedésen – mondja Scserbánics Petronella, az óvoda vezetője. – Annak is örülünk, hogy egyáltalán létrejöhetett a csoport. Meglepően sok támogatója akadt a kezdeményezésnek. Az ukrán nem­zetiségű Ivan Vajda tanácselnök nemhogy utunkba állt volna, hanem egy jelentős összeget utalt ki a csoportnak. Ebből az összegből teljes felújítást végeztünk az épületrészen, kazánházat építettünk, bútorokat, szőnyegeket, függönyöket, edényeket vásároltunk. Fegyir Lokita területi képviselőnek köszönhetően megoldottá vált a víz- és szennyvízvezetékek kérdése is, a római katolikus egyházmegye pedig számtalan játékkal lepett meg bennünket, így panaszra nincs okunk.

Nagy terhet vettek le ezzel a szülők válláról, hiszen reggel fél héttől délután ötig biztonságban tudhatják gyermekeiket. Az óvónők, Snicer Anikó és Kótyuk Alica mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kicsik kiélhessék játék- és mozgásigényüket, Lenyik Éva pedig a zene birodalmában vezetgeti az apróságokat. A magyar csoportban ukrán anyanyelvű gyermekek is vannak, ami némileg megnehezíti ugyan az óvónők dolgát, ugyanakkor a gyerekeknek lehetőséget ad a másik nyelvének elsajátítására.

R. G.