Meleg ebéd, meleg ruházat, meleg szeretet

Mikulás járt Császlócon és Tiszakeresztúrban

2002. december 27., 01:00 , 102. szám

A szürtei református egyházközség kézimunkakörének asszonyai egész éven át kötögették a pulóvereket, sapkákat, sálakat, zoknikat, párnácskákat, hogy a lelki melegség mellett téli holmikkal is segítsék az árvákat. A címzettek nem kis örömmel vették birtokukba a szeretet kézzelfogható bizonyítékait, amit a hagyományoknak megfelelően kiadós „ünnepi” ebéd előzött meg.

Császlócon reggel nyolc órától délig ügyeskedtek a szürtei asszonyok, hogy ebédre valódi vitaminbombát helyezzenek a 104 apróság elé. Munkájuk nem volt eredménytelen, a zöldségleves, majd a második fogásként feltálalt krumplipüré, rántott hús és káposztasaláta hatalmas sikert aratott a gyerekek körében, nem is beszélve a des­szertként kapott narancsokról. A valódi meglepetés azonban csak ezután következett. A Dorcas alapítvány ukrán Mikulása jó néhány doboz téli holmival érkezett a bentlakásos iskolába, hogy az ügyes kezű asszonyok gondoskodása nyo­mán aján­dékcsomagokkal lepje meg a gyer­mekeket. A csillogó-villogó dobozokban kisebb méretű játékok, írószerek vártak új gazdáikra.

– Kárpátalján megközelítőleg harminc intézmény foglalkozik a mintegy ötezer árva gyermekkel – nyilatkozta lapunknak Fodor Zsanett, a Dorcas munkatársa. – A Mikulás-akcióval főleg a császlóci és tiszakeresztúri árvákat céloztuk meg, a karácsonyi cipősdoboz- kezdeményezéssel azonban több helyre tudunk majd eljutni. Eddig 2500 cso­magot gyűjtöttünk össze, sok lelkész és iskola csatlakozott az akcióhoz. A lel­készek egy része raj­tunk keresztül küldte el az adományokat a gyermekeknek, mások önerőből juttatták el azokat a címzettekhez. A múlt évi kétszáz csomaghoz képest ez óriási előrelépés.

A kézimunkakör asszonyai továbbra sem pihennek, a tervek szerint színes függönyök kerülnek majd a császlóci otthon ablakaira. A függönytartókat, illetve a függönyök egy részét az Amerikában értékesített kézimunkák bevételéből vásárolták az asszonyok. A végzősök pedig új cipőkben indulhatnak neki az életnek a májusi tanévzárót követően.

Olasz Tímea