Amerikai–orosz gyerek

2003. január 3., 01:00 , 103. szám

Úgy látszik, a Lada nem adja fel. Tovább él az Ukrajnában is nagyon közkedvelt Niva, de ezentúl más formában és új technikai tartalommal.

A sajtó legtöbbször Chevrolet Niva néven említi az amerikai és az orosz autótervezők közös gyermekét, de az oroszok szerint a pontos típusjelzés Niva 3123. Az autó elsőként hazájában, Oroszországban kerül piacra, és 2003-ban szeretnék elérni a 35000-es darabszámot, de ebből már exportra is szánnának legalább 20000 darabot, többek között a környező országokba, így Ukrajnába is. Az export fő célpiacait azonban a Közel-Kelet, Dél-Amerika és Németország jelentenék. A kocsi eladási ára körülbelül 8-10 ezer dollárra becsülhető.

A közös kocsigyártásban a pénz nagy részét a General Motors állja, az oroszok inkább csak szellemi tőkéjükkel és a kivitelezéssel járulnak hozzá a projekthez. A Chevrolet Niva kívülről vitathatatlanul nagy hasonlóságot mutat a Jeep Grand Cherokee karosszériájával, de ez az autó mégis más. A Niva 3,9 méter hosszú, 1,7 méter széles és 1,64 méter magas, míg tengelytávolsága 2,45 méter. A mérlegen 1300 kg-ot nyom a járgány, a gépházban pedig egy 1690 köbcentiméteres, 79 lóerős négyhengeres motor dolgozik. A 100-ra gyorsulás és a végsebesség nem mérvadó tulajdonság egy terepjáró esetében – ezek a Nivánál nem is mutatnak éppen jó értéket: a gyorsulás 17 másodperc 100 km/órára, a végsebesség pedig 150 km/óra.

A GM elnöke pozitívan értékelte az együttműködést és az oroszok lelkesedését. Kérdés, hogy a piacon hogyan fogja megállni a helyét az új terepjáró.

Baráth József