A fenyők útja

Százezer fa az ünnepekre

2003. január 3., 01:00 , 103. szám

Karácsony, szilveszter idején a legtöbb családi otthont díszes fenyő ékesíti, mely szinte elengedhetetlen tartozéka téli ünnepeinknek. Karácsonyfának való ezen a télen is bőséggel akadt a piacokon és az ilyen-olyan lerakato­kon, de hogy szám szerint hány tűlevelű örökzöld került megyeszerte eladásra, s hogy az adott esetben honnan származik, azt nem éppen egyszerű kideríteni. Pedig számuk nem csekély – nem hivatalos becslések szerint Kárpátalján mintegy 100 000-re teszik az eladásra kínált fácskák számát.

A bizonytalanság oka min­denekelőtt az, hogy az állami erdőgazdaságok mellett ma már számos természetvédelmi terület, erdőpark és magángazdaság is foglalkozik fenyőtermesztéssel, illetve eladással, nem beszélve a megye határain túlról érkező, zömmel illegális vagy félhivatalos „fenyőszállítmányokról”.

Ez utóbbiak igen jelentős részét magánszemélyek vásárolják fel, majd „vonatoztatják” Kárpátaljára (elsősorban Ungvárra és Munkácsra).

A megyei állami erdőgazdaságoktól 2002-ben, a korábbi évekhez hasonlóan, 42 ezer fenyőt rendeltek a helyi kereskedők – tudtuk meg Vo­lo­dimir Ma­surá­tól, a megyei erdőgazdálkodási főosztály helyettes vezetőjétől –, melyeket a kifejezetten e célból telepített ültetvényekről vagy az irtásra kijelölt erdőterületekről (a tervezett gázvezetékek, utak stb. mentén) vágtak ki.

Kárpátalja állami erdőgazdaságaiban jelenleg 50 hektáron termesztenek karácsonyfának való fenyőt, ami – hektáronként négyezer facsemetével számolva – közel 200 ezer különböző korú fát jelent. Mint megtudtuk, a tavalyi évtől kezdődően némelyik gazdaság a karácsonyi fenyők exportálásával is foglalkozik, az elsődleges úti célként szolgáló Moldávia például méterenként egy dollár körüli árat fizet a kárpátaljai örökzöldekért.

Itthon ennél jóval alacsonyabb ársávban értékesítették tűlevelű portékájukat az erdészetek, az egyszerű fenyőért kétméteres magasságig 2,80 hrivnyát, azon fölül 3,80-at kértek a kereskedőktől, míg a lucfenyő ára 5,60-8 hrivnya között mozgott. Az olvasók joggal kaphatják fel fejüket, mondván, a piacokon ennél csak jóval drágábban lehetett fenyőt kapni, ami igaz is, hisz az ünnepnapokat megelőzően az olcsóbb fenyőfajták átlagosan 4-10, a látványosabb és tartósabb örökzöldek pedig 15-25, esetenként 40 hrivnyába kerültek.

Ami az engedély nélküli fenyővágást illeti, Kárpátalján évente 70-80 hasonló esetet regisztrálnak. A tetten ért tolvajok nem csekély bírságra számíthatnak, egy 10 cm törzsátmérőjű fenyő kivágásáért például természeti kincs rongálása címén 27-47 hrivnya büntetés róható ki (a fa fajtájától, a kivágás helyétől függően), adminisztratív büntetésként pedig további 85–170 hrivnya szabható ki a hatóságok által személyenként.

P. Zs.