Jönnek a magánállatorvosok?

Gyógyszer van, oltás nem mindig

2003. január 3., 01:00 , 103. szám

A Munkácsi Járási Állatkórház hófehér termeiben szinte mindenféle házi kedvenc megfordult már. Mint azt Kalabiska István főorvos hangsúlyozza, nagyon ritka a fertőzésveszély a járásban, s ha a legkisebb gyanú is felmerül, azonnal elindul az oltóanyaggal az állatorvos.

– Vannak olyan betegségek, amelyeknél az első kezelést ingyen kell elvégeznie az állatorvosnak, ugyanez vonatkozik az életmentő beavatkozásokra is. 12 betegség kezelését az állam fedezi, ilyen például a pestis, a száj- és körömfájás, a tuberkulózis, veszettség és lépfene.

– Melyik a legproblémásabb állatfajta?

– Minden állattal lehet baj, de ha a gaz­da megfelelően gondozza, akkor nincs probléma. Járvány nincs, főleg egyedi esetekkel találkozunk. Legutóbb például mintegy fél évvel ezelőtt az egyik településen veszettség kerülgette az álla­tokat, mert egy vad róka szabadult be a faluba. Valamennyi ál­la­tot be kellett oltani, de a hasonló esetektől eltekintve egészséges a járás.

– Milyen segítséget kapnak az állatorvosok a munkájukhoz az államtól?

– A fizetést rendszeresen meg­kapjuk, de az eszközök tekin­te­té­ben vannak gondok. Előfordul például, hogy késik az oltóanyag.

– Egyre több gazda hordja házakhoz, piacokra a tejet. Nem veszélyes ez így? Egészségesnek mondható a tehénállomány a Munkácsi járásban?

– A tej minőségét minden piacon vizsgálják, erre a célra laboratóriumok állnak rendelkezésre. Olyan nincs, hogy valaki beteg tehén tejét árulja, ugyanakkor a biztonság kedvéért azt ajánljuk mindenkinek, hogy amint megvette a tejet, azonnal forralja fel. A valódi gondot nem is ez jelenti, hanem hogy a gazda nem kapja meg a pénzét, a befektetett munkája nem térül meg. Egy liter tej önköltségi ára egy hrivnya körül van, de sokan kénytelenek féláron odaadni. Az is sajnálatos tény, hogy sokszor Ko­lo­mijából, a lembergi területről hozzák be a tejet, pedig itt is van, csak rendesen meg kellene fizetni, s fel­dolgozni.

– A különlegesebb háziálla­tok tekintetében is felkészültek az állatorvosok?

– Főleg elméleti a felkészültségünk. Lembergben és Kijevben foglalkoznak a kisállatok kezelését végző orvosok felkészítésével, ez ugyanúgy külön szakma, mint a baromfi vagy a lábas jószág gyógyítása. Nem mindegy például, hogyan közeledik a szakember az állathoz. Előfordul persze – főleg a városokban –, hogy papagájokkal, teknősbékákkal, hörcsögökkel, fajkutyákkal, -macskákkal keresik fel az állatorvost.

– Milyen megélhetést biztosít az állatorvosi szakma?

– Ahhoz képest, hogy 330 hrivnya körüli a megélhetési minimum, egy állatorvos fizetése 200-230 hrivnya. Vannak, akik magánfarmokon helyezkednek el, ezenkívül hat kórház-klinika működik a járásban, amelyekben 12 állatorvos, illetve felcser dolgozik. Oltással, diagnosztizálással foglalkoznak, és bizony sokszor másfél ember munkáját végzik. A fiatalok nem szívesen választják ezt a szakmát, mert nem akaródzik nekik falura menni. Szívesen foglalkoznának a házi kedvencek kezelésével, de Kárpátalján szűk a piac, ezen a területen sem jut mindenki számára hely. Így hát inkább más munkát keresnek. A közeljövőben talán megváltozik a helyzet, ha­marosan ugyanis az állatorvos választhat majd, hogy magán-, vagy állami orvosként kíván prak­tizálni. A gazdagabb falvakban nyilván jobban megéri majd saját szakállra dolgozni, a szegényebb helyeken azonban nehezebb lesz a megélhetés.

– jázmin –