Öreg fák ápolása

2003. január 3., 01:00 , 103. szám

Szakszerű gondoskodás mellett a kifejlett fák hosszú időn át árnyat és védelmet nyújtanak, megnyugtató hatást keltenek a kertben, védenek a kíváncsi tekintetektől. Az idős fák jellegzetes formájuknak köszönhetően egyediek. Külsejüket a fajra jellemző tulajdonságok éppúgy meghatározzák, mint a gondozás, illetve a talaj- és az időjárási viszonyok.

Az idős fákat rendszeresen és gondosan vizsgáljuk meg. Ellenőrizzük a törzset, a kérget, az ágakat, a rügyeket és a leveleket, továbbá figyeljük meg, hogy egészséges virágokat és terméseket hoznak-e.

A megfelelő időpontban metsz­szünk. A vadhajtásokat, a sarjakat, az elhalt és sérült ágakat bármikor eltávolíthatjuk, de a lombhullató fák alapmetszését mindig a téli nyugalmi időszakban végezzük.

Tavasszal trágyázzunk, különösen, ha előzőleg erősen visszavágtuk a fákat. Takarjuk a gyökérzónát érett trágyával vagy komposzttal, illetve keverjünk tápoldatot az öntözővízhez. Tápanyaghiány esetén használjunk ásványi trágyát.

A nagyobb fákat alaposan öntözzük, különösen hosszú ideig tartó szárazság esetén. A talajtakarás megakadályozza a nedvesség elpárolgását, a fa tányérjára terített aprított fakéreg meggátolja a tápanyagokat elvonó gyomok elszaporodását. Ezenkívül a talajban zajló életet is serkentjük, így a közvetlenül a talajfelszín alatt található, érzékeny hajszálgyökerek kedvező életfeltételekhez jutnak.

Figyeljünk a kártevőkre és a betegségekre, és szükség esetén lépjünk fel ellenük.

A fák gyökerei olyan messzire nyúlnak a föld alatt, mint a korona a föld felett. Ezen a területen ne létesítsünk utat, és óvatosan műveljük a földet, nehogy megsértsük a hajszálgyökereket.

Télen az idős fáknak szükségük van fehér védőbevonatra, amely napsütéses időben megakadályozza a törzs felmelegedését. Erős napsugárzás és fagy esetén ugyanis előfordulhat, hogy a napfény beesési szögétől függően nagy hőmérsékletkülönbség jön létre a fatörzsben, és a kéreg megreped.

A hernyóenyves öv további védelmet nyújt a fáknak. Október elején tegyük az övet a fatörzs köré. Ez meggátolja, hogy a nagy téliaraszolók októberben kikelő nőstényei felkússzanak a fára, és lerakják a petéiket az ágakon. A hernyóenyves övet februárban távolítsuk el.