Pásztorjáték és bábtán­coltatás kárpátaljai módra

XII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó

2003. január 3., 01:00 , 103. szám
A salánki hagyományőrző csoport

December 21-én tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Betlehemes Találkozót Budapesten, a Millenáris Park­­­ban, illetve a külső színhelyeken.

A Krisztus Urunk születésének ünneplésére, az angyali szózat meghallgatására és a különböző betlehemes játékok megtekintésére érkezett nézők számos anyaországi és határon túli összeállítást tekinthettek meg.

A vidékünket képviselő csoportok (a nemrég Beregszászban megrendezett hagyományos Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozó győztesei) a rendezvény központi helyszínén, a Millenáris Parkban mutatták be nagy sikerrel produkciójukat, valamint a sa­lánki és az eszenyi csoport a Magyar Néprajzi Múzemban is fellépett. A Bakura Sándor és Tótin Mária kíséretében érkezett eszenyi, illetve a Kész Bar­­náné vezette salánki csoport pásztorjátékot mutatott be – ez utóbbi érdekessége, hogy ma­ga az adatközlő, Simon Bálint is részt vett az előadásban –, a Ti­sza­­­csomai Csil­­lag­­forgatók pedig bet­lehemes bábtáncoltatót adtak elő Papp Ilona vezetésével.

A rendezvény nemcsak a né­zők és a fellépők számára jelentett élményt, számos néprajzos (kö­zöttük a vidékünkön gyakran megforduló Pákai Viktória és Gesz­ti Zsófia) gyűj­­­te­mé­nye is jó néhány gyöngy­­­­­szemmel gazdagodhatott.

A csoportok vezetői ezúton szeretnének köszönetet mondani a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek az utazás megszervezéséért, illetve a Magyar Művelődési Intézetnek a meghívásért.

Olasz Tímea