Rókainvázió Kárpátalján

Elszaporodtak a veszett rókák

2003. január 3., 01:00 , 103. szám

Az utóbbi időben megyénkben is elszaporodtak a rókák, sőt arról hallani, hogy sok közöttük a veszett egyed.

Jurij Szadvari, a megyei állami állategészségügyi főosztály vezetője a Kárpátaljának elmondta, hogy jelenleg szinte valamennyi járásban előfordulnak veszett rókák, kivéve a Beregszászit, ahol az erdőben kihelyezett táplálékba oltóanyagot kevertek. Pacuk Miklós, a Beregszászi Járási Halász- és Vadásztársaság elnöke lapunknak megerősítette, hogy a járásban a mai napig egyetlen veszett róka sem fordult elő, viszont az adott állatfaj ezen a vidéken is nagyon elszaporodott. A fácán- és nyúlvadászatok alkalmával a járás vadászai hetente mintegy 8-10 rókát lőnek ki. Míg a kilencvenes évek közepén évente összesen 20-30 rókát lőttek, tavalyelőtt már százon felül volt az elejtett egyedek száma, 2002-ben pedig való­szí­nűleg még ennél is több került puskavégre.

A rókák számának növekedése a népi megfigyelések szerint a jó termés biztos előjele, ugyanis ez egyben azt is jelenti, hogy elszaporodtak a rókák meghatározó zsákmányának számító egerek és egyéb rágcsálók, melyek populációja viszont jelentős mértékben függ a gabonafélék vetésterületének nagyságától.

Jurij Szadvari elmondta, becslésük szerint tavaly az elmúlt két-három évihez képest akár tízszeresére is nőhetett a rókák populációja. Azért beszélhetünk csupán becsült számadatról, mivel pénz hiányában jelenleg nem végzik a rókák rendszeres nyilvántartását. Ebből következik az is, hogy a veszett rókák hozzávetőleges száma sem ismeretes. Ugyancsak pénzhiány miatt marad el a rókák szervezett kilövése is, csupán a vadászatok során puskavégre kerülő egyedeket ejtik el, holott rendszeres irtásukra lenne szükség.

Szerencsére eddig embert még nem, csupán egy szarvasmarhát harapott meg egy veszett állat a szolyvai járási Be­re­zin­kiben.

Ne feledjük, ha embert harap meg veszett róka, az illetőt azonnal kórházba kell szállítani, hogy mielőbb megkaphassa a védőoltást.

Baráth József