Szemünk fénye a gyermek?

Ezer gyerek – egy halálos kimenetelű baleset

2003. január 3., 01:00 , 103. szám

Az elmúlt évben Kárpátalja-szerte megnőtt a gyermekbalesetek, illetve a halálos kimenetelű mérgezések és traumás sérülések száma. 2001-ben 7749 mérgezést és trau­más gyermekbalesetet regisztráltak a megyében, melyek következtében 29 kiskorú vesztette életét. Tavaly viszont 38 gyermekáldozatot követeltek a hasonló balesetek, ami ezer gyerekre számítva 1,33 halálesetet jelent – tájékoztatta lapunkat Igor Rosko megyei gyermekgyógyász, a megyei állami egészségügyi főosztály helyettes vezetője.

A szerencsétlen kimenetelű balesetek nagy része elkerülhető lett volna – állítják az illetékes hatóságok és az orvosok –, ezek zöme ugyanis a szülők vagy a gyermekekre felügyelő felnőttek figyelmetlenségéből adódóan következtek be.

A Munkácsi Megyei Gyer­mekklinika és Kórház sebészeti osztálya a múlt évben majd 650 gyermeket fo­ga­dott különböző traumás sérülésekkel. Ezek jelentős hányada ház­tartási (270) és utcai (259) baleset volt, iskolai és sportbalesetben 53, illetve 14 gyermek sérült meg, míg közlekedési szerencsétlenségben „csu­pán” nyolc. 31 gyermek szenvedett koponya- és agysérülést.

A statisztikai adatok tanúsága szerint az elmúlt években számottevően megnőtt a háztartási balesetek száma. A téli hónapokban ezen belül az égési sérülések és füstmérgezések a leggyakoribbak, melyeknek ez idáig több mint száz kiskorú érintettje volt.

November elején a técsői járási Bedőházán okozott kettős tragédiát a szülői gondatlanság, ahol egy 2 és egy 4 éves gyermek vált füstmérgezés áldozatává. A szülők által magukra hagyott gyermekeket álmukban érte a lakást elöntő füst (melyet a kályhából kipattant parázs okozott), így esélyük sem volt az életben maradásra.

Egy másik gyakori balesetforrás a víz, amely a közhiedelemmel ellentétben nemcsak nyáron, de télen is szedi áldozatait. Amint azt a Munkácsi Megyei Gyermekklinika és Kórház sebészeti osztályán megtudtuk, a téli szánkózás, korcsolyázás során rendszerint sokkal több gyerek esik vízbe és fúl meg, mint a nyári fürdőzések idején. Télen emellett a gyors kihűléssel is számolni kell, ami ha a baleset elszenvedője nem részesül azonnal elsősegélyben, illetve orvosi ellátásban, akár végzetes is lehet.

Hasonló eset októberben, a Beregszászi járásban fordult elő, ahol egy hároméves fiúcska lelte halálát a vízben. A gyermek társaival együtt gyakran játszadozott a kertvégi árok partján. Azon a végzetes napon megcsúszott, a mélybe zuhant és percekig maradt a víz alatt. Bár pajtásai azonnal segítségére siettek, felnőtt híján nem tudták levegőhöz juttatni. A fiúcskán előbb a járási, majd a megyei kórház orvosai próbáltak segíteni, ám mindhiába: az oxigén nélkül maradt gyermek súlyos agykárosodást szenvedett, két kómában töltött hét után elhunyt.

A szomszédos község általános iskolájában egy harmadikos kislányt ért súlyos baleset még a tanév elején. A gyerek az iskolaudvaron lévő vaskorláton „játszott”, egy óvatlan pillanatban azon megbillent és arccal a földre zuhant. A kislányt agysérüléssel és többszörös orrtöréssel szállították a járási kórházba. Ez a baleset szerencsére nem vezetett tragédiához, a kislány mára felgyógyult, és orvosai szerint maradandó károsodás nélkül vészelte át a balesetet.

Popovics-Váradi