Irány a Kárpátok!

Indul a síszezon

2003. január 10., 01:00 , 104. szám

Kárpátalja havas hegycsúcsai régóta vonzó célpontjai a téli sportok kedvelőinek, így nem véletlen, hogy annak idején számos turistatelep épült és mű­ködött vidékünkön. A rendszerváltást követő években azonban, állami finanszírozás híján, ez az egyébként jól jövedelmező ágazat is leépült, a körülmények és szolgáltatások silánysága a vendégkör elmaradásához vezetett.

Aki manapság sítúrára indul, tapasztalhatja, hogy számos téli szálláshely és egyéb szolgáltató egység talált új gazdára a sí­turizmusra alkalmas vidékeken, ami bizonyos fejlődésre, előrelépésre enged következtetni.

A megyei turisztikai főosztály jelenleg hét, a síturizmus szempontjából stratégiailag fontos régiót, s ezen belül elsődleges fejlesztési célpontot tart számon. Ezek sorába tartozik a Dragobrát (Rahói járás) és a Kraszija (Koszt­rino (Csontos), Nagy­bereznai járás) hegyek térsége, melyeket a tél nagy részében hó fed; a Szinyák szanatórium térsége (Munkácsi járás), ahol a múlt évben helyezték üzembe a hegyvidék legmodernebb sífelvonóját, és további fejlesztések is várhatók; a Pliszka-hegy (Ungvári járás), mely közelsége és elérhetősége miatt közkedvelt az ungváriak körében; Vo­loszjanka község térsége (Nagy­bereznai járás), ahol a Scserbin sporttelep hét sífelvonót is működtet; továbbá Uzsok község térsége (szintén Nagybereznai járás) és a Borzsa-havasok gerince (Ökörmezői járás), ezen belül is a Pilipec sítelep környéke.

Mint Natalia Sabantól, a megyei turisztikai és üdültetési főosztály helyettes vezetőjétől megtudtuk, míg korábban valamennyi felsorolt térségben a megfelelő számú szálláshely hiánya és a meglévők gyenge minősége volt a téli turizmus elsődleges kerékkötője, jelenleg sokkal inkább az elavult sífelvonók és a rossz állapotban lévő, esetenként eleve hiányzó úthálózat nehezíti a „vendégcsalogatást”.

– Az állami és a magántulajdonban lévő szálláshelyek színvonala és a szolgáltatás minősége is sokat javult az utóbbi időben – mondja a főosztályvezető-helyettes. – Az elmúlt néhány évben hét új magántulajdonban lévő szálloda kezdte meg működését és további 15 építése van folyamatban. Ami viszont az infrastruktúrát illeti, még mindig elég siralmas a helyzet, akár a legközelebbi szlovákiai sí­te­le­peket, akár a nyugat-európai (osztrák, olasz, svájci stb.) téli bázisokat vesszük alapul. Kárpátalja 51 sífelvonója közül jelenleg mindössze 38 üzemképes, s ezek zöme is réges-rég elöregedett, technikailag elavult.

A meglévő problémák ellenére a szakember úgy véli, a sítu­riz­mus egyértelműen fejlődőképes ágazat Kárpátalján, aminek ékes bizonyítéka, hogy a síelésre alkalmas térségekben az elmúlt három-négy évben több tucat kisméretű hotel, motel és egyéb szálláshely épült (és épül jelenleg is), melyek a magánvállalkozásokra jellemzően abszolút „vendég­cent­ri­ku­sak”, és megfelelnek a modern követelményeknek. Példaként említette a Volócon működő Nagyija és Viktória szállodákat, illetve a Borzsa-havasok térségében nemrég átadott Zatisok és Po­dobovec 2000 hoteleket, me­lyek a sífelvonók közvetlen közelében épül­tek.

Mindenki egyetért azzal, hogy a továbblépés nélkülözhetetlen feltétele az infrastruktúra fejlesztése.

– Ezen a területen a legtöbb a tennivalónk, de a költségek is tetemesek – mondja Natalia Sa­ban. – A fejlesztési tervekben például első helyen szerepel az új sífelvonók üzembe helyezése, melyeknek nagy szerepe van az újabb és újabb hegyoldalak „meghódításában”. Az új felvonók telepítése azonban nem kis költséggel jár, ami érthető módon riasztóan hat a magánvállalkozókra. Egyet­len sífelvonó mai értéke megközelítően ötven-hatvanezer hrivnya, és kb. ugyanennyibe kerül telepítése, üzembe helyezése is. Itt emelném ki a Szinyák szanatórium térségét, ahol az elmúlt évben két standard – 1000 és 350 méter hosszú – felvonót adtak át, melyek a szigorú nemzetközi követelményeknek is megfelelnek, hisz Szinyák ad majd otthont a 2004-es téli gyermekolimpiának.

A legfelkapottabb kárpátaljai síterepek közé tartozik a Dra­­gobrát, ahol októbertől májusig szinte mindig van hó, valamint a Kraszija, amely viszont a megye egyetlen kényelmes felvonóját tudhatja magáénak. Az előbbi esetében elfogadható szálláslehetőséget biztosít maga a „Dra­gobrat” sítelep, és ugyanitt tíznél több kisebb, privát hotel-motel is várja a látogatókat. A Kraszija helyi szállodai szolgáltatásai némileg az átlag alatt maradnak, így itt főként a magánszektor szálláshelyei vonzzák a vendégeket, elsősorban a nagy hagyományokra visszatekintő csontosi falusi turizmus szálláshelyei.

A téli turizmus egyik legfontosabb kelléke a hó, ami azonban meglehetősen kiszámíthatatlan tényező. Tavaly a megyei turisztikai főosztály kezdeményezésére az ungvári televízió minden pénteken közzétette a Kárpátaljára vonatkozó friss hójelentéseket és rövid távú meteorológiai előrejelzéseket. Ami az idei telet illeti, a hivatal részéről egyelőre hiányzik a tavalyi gyakorlat folytatásának anyagi fedezete – tudtuk meg, így a sí és szánkó szerelmesei jobbára legfeljebb a hegyvidéken élő ismerőseik révén értesülhetnek az aktuális „hó­hely­zetről”.

P. Zs.