Itt a tél, kell a csizma

A minőségi lábbeli drága, mégis kelendő

2003. január 10., 01:00 , 104. szám

Új tél – új lábbeli, juttatják eszünkbe a cipőüzletek kirakatai, hisz mint rendszerint, idén is változott a cipő- és csizmadivat.

Hölgyek, urak, figyelem! Újra divat a hegyes orrú, vékony sarkú cipő és csizma, a színek között pedig a nyersbőr, illetve a drapp-fekete kombináció a nyerő. Hát igen, tavaly még a szögletes orrú-sarkú, fekete, sötétbarna, bordó, illetve lakkbőr csizmák hódítottak, mára azonban egészen más trenddel kell számolniuk a hű divatkövetőknek.

Újabban az úgynevezett strapa-lábbelik között is találhatunk egyszerre kényelmeset és mutatósat, bár az áruk messze nem „mindennapi”. A bakancsok kedvelői már nehezebb helyzetben vannak, mivel e lábbeliféléből mostanság mintha kevesebb kerülne az üzletek polcaira. Meleg hócsizmát, hótaposót pedig szinte csak a piaci standokon találunk, mivel az ele­gáns cipőszalonok szinte teljesen mellőzik azokat, mondván, ez ma nem divat.

Mint mindig, most is a valódi bőrből készült cipők és csizmák a legdrágábbak, de – érdekes módon – a legkelendőbbek is, aminek magyarázata mindenekelőtt tartós­sá­guk­ban rejlik. Aki divatos és egyben tartós csizmára vágyik, annak szárhossztól, bőrminőségtől, kimunkáltságtól füg­gően 250-300-500 hrivnyát kell fizetnie új lábravalójáért, míg az extraminőségű modellek ára akár 800-1000 hrivnya is lehet.

Bár egyre több az olyan vevő, aki elsősorban a divat-, valamint a kényelmi szempontok alapján választ magának lábbelit, vásárlóink zöme továbbra is anyagi lehetőségeihez mérten „válogat” – állítják a kereskedők.

Az olcsóbb lábbelik derékhadát a műbőrcsizmák, lakkbőr- és hasítottbőr-utánzatú termékek képezik. A szlovák, magyar, lengyel, török, kínai származású áru között mind árban, mind minőségben számottevő különbségek tapasztalhatók, ezért érdemes alaposan áttekinteni a „kínálatot”. Ezen minőségi sávban női csizmát 65-150, férficsizmát, bakancsot 75-135 hrivnya között vásárolhatunk. A kétszáz hrivnya feletti ár már „mi­nő­sé­gibb” termékfajtát hivatott jelezni, ami egy tél erejéig akár még igaz is lehet.

Mivel hazai gyártmányú lábbelit alig találni az üzletekben és a piaci standokon, meglehetősen nehéz olvasható termékszavatosság-igazolással ellátott lábbelire bukkanni, így vásárláskor legalább a lábbeli talpán, címkéjén feltüntetett egyezményes jeleket érdemes figyelembe venni. Lehetőség szerint ne vásároljunk „esőben nem hordható” vagy „mér­sé­kelten vízhatlan” téli cipőt, csizmát, ezek ugyanis csak fagymentes, száraz időben viselhetők. A kárpátaljai telek pedig, mint tudjuk, nem éppen a szárazságukról híresek.

popovics-váradi