Asztély tanácsot választott

Szavazott a falu

2003. január 17., 01:00 , 105. szám

A közigazgatásilag korábban Macsolához tartozó beregszászi járási Asztély lakossága közel két éve vetette fel – nem utolsósorban a KMKSZ helyi alapszervezetének kezdeményezésére – a különválás, illetve az önálló községi tanács létrehozásának gondolatát. A faluban tavalyelőtt referendumot tartottak, melyen a szavazópolgárok egyhangúlag a különválásra szavaztak. Múlt vasárnap, január 12-én helyi önkormányzati választásokat tartottak a faluban.

A kis határ menti település lakói első ízben dönthettek önállóan sorsuk további alakulásáról. A polgármesteri székért ketten indultak: Nagy Anna, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke és Csok Ferenc volt tanácsi képviselő, a KMKSZ helyi alapszervezetének titkára, a különválással kapcsolatos teendők intézésére létrehozott kezdeményező bizottság elnöke. A 15 tanácsi képviselői mandátumért 18-an szálltak ringbe.

A választások rendben zajlottak, a község 518 szavazásra jogosult lakója közül 430-an járultak a szavazóurnához. A voksok majd kétharmadát (280) Csok Ferenc kapta, Nagy Annára 135-en szavaztak, 14 szavazócédula bizonyult érvénytelennek, 1 személy egyik jelöltet sem támogatta.

A választási ered­mények területi szavazóbizottság általi jóváhagyását követően a közeljövőben kerül sor a képviselőtestület hivatalos összehívására, valamint a helyi végrehajtó bizottság megalakítására.

-nagy-