Edények – ami szép, az drága

Mi kerül az asztalra?

2003. január 17., 01:00 , 105. szám

A konyha és felszerelése nem kis szerepet játszik a háziasszo­nyok életében, akik idejük jelentős részét ma is nap mint nap főzéssel töltik. A szép asztalteríték, ízléses edény vagy egyéb konyhai alkalmatosság a lakásnak is meghatározó része lehet.

Edényvásárlás céljából manapság az ajándéktárgyak vagy háztartási cikkek üzleteit, illetve a piac standjait érdemes felkeresni, ahol ma már gazdag a választék mind a hagyományos, mind az ún. újgenerációs edényekből. Ez utóbbiak kínálatát gyarapítják a különleges bevonatú (leégés­biztos) serpenyők, a hermetikusan záródó kuktacsodák, a modern párologtató edények, vagy a mikrohullámú sütőkbe szánt, zömmel átlátszó, műanyag és üvegedények.

Az ajándéküzletek leginkább készleteket kínálnak, melyek ára csak első ránézésre tűnik borsosnak, mert mint kiderült, az egyes darabok ára is meglehetősen magas. Munkács egyik belvárosi üzletének polcain főleg magyar, lengyel és szlovák gyártmányú edényeket találtunk, melyek az üzletvezető szerint szebbek és jobb minőségűek a honi árunál.

– Tapasztalataink szerint manapság kevés háziasszony vásárol saját részre drága edényfélét, leginkább ajándék gyanánt találnak gazdára a szép és elegáns készletek. Ami a választékot illeti, a korábbi évekhez képest ma már valóban van miből válogatni, akár a színt, a formát, a méretet, az alapanyagot vagy éppen az árszintet nézzük. Mondhatni minden igénynek meg tudunk felelni – mondta az eladó.

– A színek tekintetében milyen a mai „konyhai divat”?

– Általános trend nemigen létezik, az egyedüli alapkövetelmény a konyha színbeli harmóniája. A modern konyhában a bútor, a falak és a különböző burkolatok azonos színárnyalatot képviselnek, legyen az fehér, pasztellzöld, sárga vagy éppen sötétkék, amihez értelemszerűen az edényeknek és a konyhai textíliáknak is illik igazodniuk. Ami a főzőedényeket illeti, a korábbi piros-fehér pöttyös divattal szemben ma a virág- és növénymintás, vagy az egyszínű tűzzománc a legkelendőbb. Kedvelt alap- vagy főszín a tűzpiros, a sötétkék és a törtfehér. A késeknél ismét hódít a fa markolat, az egyéb evőeszközöknél pedig az ezüstutánzat, mindennapi használatra ugyanakkor ma is főleg műanyag borítású evőeszközöket vásárolnak.

Szép, ami szép, állapíthatjuk meg a valóban igényes kivitelű konyhai eszközök szemrevételezésekor, de persze az sem mindegy, mi mibe kerül. Zománcozott lábasok: 5 darabos készlet – 65-70 hr, 6 db – 95-100 hr, ugyanez tűzzománc bevonattal – 195 hr, fémlábas-készlet 8db – 85 hr; serpenyők: 20-35-50 hr, teflonbevonattal – 70 hr; késkészletek: 55-75 hr; evőeszköz-készlet (6-6 leveseskanál, villa, kés) 50-70 hr; főzőkanál szett 55-70 hr, teáskanna 45-55 hr.

Az ünnepi terítékül szolgáló, zömmel 2x6, illetve 4x6 darabos tányérszervizek is legalább ennyire mutatósak, áruk a mellékelt tálalóedények számától függően 190-210 hr között mozog. Az igazán vastag pénztárcájú vásárlók ugyanakkor 1730 hrivnyát érő, kézzel festett, valódi porcelánból készült, egyedi asztali tálalókészletet is találnak ma már üzleteinkben.

Az ungvári „Ezeregy apróság” üzlet a mindennapok konyhakellékeit kínálja a háziasszonyoknak. A honi gyártmányú edények itt némileg olcsóbb árfekvésben kaphatók, így jóval kelendőbbek is, mint az előbb számba vett díszes konyhacsodák.

A zománcozott lábasok itt mérettől függően 7-15-24 hrivnyába kerülnek, továbbá 20-22-25 literes le­ve­ses­fa­ze­kak is kaphatók 25-40 hr közötti áron. Mint megtudtuk, továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a literes űrtartalmú fémcsuprok (fehér 8 hr, mintás 11-14 hr) és a különböző méretű tálak (6-8-12 hr). Teáskanna itt 22-24 hriv­nyától kapható, tésztaszűrő 9-10, tejeskanna pedig 15-22 hriv­nyáért.

A tányérok között a fajanszból készült egyszínű darabok a legolcsóbbak (1,40-2hr/db), míg a porcelán, illetve szegélymintás tányérok mérettől függően 2,40-4,30 hrivnyába kerülnek.

Popovics Zsuzsanna