Hó volt, jég lesz

Bekeményített a tél

2003. január 17., 01:00 , 105. szám

Az intenzív havazás és a kemény fagyok következtében az elmúlt héten a megye egész területén „hóhelyzet” volt, amelynek halálos áldozatai is voltak. A cudar időjárást leginkább a közlekedés sínylette meg. Lapunk megjelenésével egy időben ugyanakkor az ónos eső, az olvadás keserítheti meg mind­nyá­junk életét. A megyei meteorológiai szol­gálat szerint Kárpátalján valamivel több mint egy hét alatt átlagosan 20-35, a hegyvidéken 50 centiméter hómeny­nyiség hullott le.

A kemény hideg és az erős havazás leg­tra­gi­kusabb következménye a kihűlés miatt bekövetkezett halálesetek és fagyásos sérülések ugrásszerű növekedése volt. Két halálesetet jelentettek az elmúlt napokban Ungvárról, egyet pedig Beregszászból. Egy-egy halálos áldozata volt a hidegnek Nagyszőlősön, Fancsikán és Fekete­ar­dó­ban is. A kórházak traumatológiai osztályain ugyanakkor egyre több végtagfagyásos beteget kezelnek.

A megyei meteorológiai szol­gálat szerint a Kárpátalján lehullott átlagosan 20-35, a hegyvidéken 50 centiméter vastagságú hótakaró normális januári hómen­nyiségnek számít, ugyanakkor várhatóan most sem lesz tartós. Az év első hónapjában Kárpátalján az átlagos csapadékmennyiség sík területen 50-60 mm, a hegyvidéken 60-70 mm (a magasabb hegycsú­csokon elérheti a 125 millimétert), ed­dig azonban a megye legcsapadékosabb területein – Técsői, Rahói, Ökörmezői járások – sem haladta meg ezeket az értékeket. Kárpátalján a hó vastagsága 1999 februárjában ért el rekordértéket, akkor a hegy­vidéket helyenként 2,5 méter vastag hótakaró borította.

Folyóink vízszintje jelenleg szinte mindenütt magasabb az átlagosnál, egy esetlegesen bekövetkező hirtelen felmelegedés ezért könnyen árhullámot eredményezhet.

Kárpátalján összesen 3330 kilométernyi különböző autóút található, melyek járhatóvá tétele az útkarbantartó vállalatok, valamint a helyi kommunális osztályok feladata. Az előbbiek például a legnagyobb „hajtás” idején 190-200 technikai egységet, valamint 250-270 hómunkást képesek az utak­ra vezényelni, s az állami normatívák értelmében, a hóesést követően nyolc órán belül kell­(ene) megtisztítaniuk az úthálózatot – tudtuk meg Vaszilij Zajactól, a megyei útépítő, kar­bantartó és üzemeltető főosztály vezetőjének helyettesétől. Hogy ez men­nyire sikerült, azt ki-ki a maga bőrén tapasztalhatta. Mert bár a hókotrók ezekben a napokban szinte végtelenített műszakokban dolgoztak, tény, hogy a kritikus órákban csak a prioritást élvező állami jelentőségű utak (ezek hossza 340 km a megyében) voltak valamelyest járhatók, míg a helyi érdekű utakon legfeljebb araszolva lehetett haladni.

Mint megtudtuk, az útkarbantartó vállalatok eddig közel fél tonna sót és több mint tíz tonna egyéb szóróanyagot használtak fel az utak járhatóvá tételére, ami készleteik 55-60%-át emésztette fel. A nehézségek ellenére valamennyi települést sikerült megközelíthetővé tenni, a váro­sok mellékutcáiba azonban he­lyenként napokig nem lehetett behajtani.

A helyzet a hét közepére normalizálódott, a hét második felére jósolt nappali olvadással és ónos esővel járó jegesedés miatt azonban az illetékesek továbbra is fokozott figyelemre intik a közlekedőket, ezen belül pedig elsősorban a követési távolság betartására hívják fel a figyelmet.

Baráth–Popovics