Itt a farsang, hol a bál?

Farsangi előzetes

2003. január 17., 01:00 , 105. szám

A farsang, a lakodalmak és mulatságok időszaka általában vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig tart. A hagyományokhoz igazodva, a későbbi nemesi, majd polgári bálok is ezen kevésbé munkaterhes téli időszakban bonyolódtak, jó alkalmul szolgálva az ismerkedésre, párválasztásra.

Idén a viszonylag késői húsvét a farsangi időszakot is meghosszabbította, így ezúttal március 12-ig tartanak a „kolbászos”, illetve mulatós napok.

Ungváron a nemrég felavatott Bródy András Magyar–ruszin Művelődési Házban múlt pénteken tartottak farsangnyitó mulatságot a MÉKK Ifjúsági Tagozatának szervezésében.

A KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének hagyományos farsangi mulatságára február 8-án, a Beregszászi 6. Számú Általános Iskolában kerül sor.

A Nagydobronyi Református Líceumban ez alkalommal a farsang jegyében tartják a végzősök szalagavató bálját február 15-én, Beregszászban pedig ugyanerre a szombatra tervezik farsangi mulatságukat a beregszászi járási cserkészszövetség tagjai.

Február folyamán, a helyi református egyházközség szervezésében ezúttal is lesz bibliai jelmezbemutató Beregszászban, és a Munkácsi Katolikus Líceumban sem marad el az immár hagyományosnak tekinthető farsangi bál. Emellett számos magyar tannyelvű iskola és óvoda, társadalmi szervezet is megtartja saját jelmezes farsangi mulatságát.

farkas