Alulfinanszírozott lánglovagok

Gondokkal küzdenek a tűzoltók

2003. január 24., 01:00 , 106. szám

Évről évre növekszik a megyében a tűzesetek száma, miközben a tűzoltóság az elég­telen finanszírozás miatt leé­pítésekre kényszerül – hang­­zott el többek között a megyei tűzrendészeti főosz­tály évér­té­kelő saj­tó­tájékoztatóján, mely­­re kedden került sor Ung­vá­ron.

Vaszil Szkuncjo ez­re­des főosz­tály­vezető, il­letve Vaszil Ko­­vács, a saj­tószolgálat ve­zetője el­mond­­­ta, 2002-ben 1029 tűzeset történt Kárpátalján, szemben a 2001. évi 1013 esettel. A tűzese­tek következtében több mint 2 millió hrivnyás kár ke­letkezett. 647 épület vált a lán­gok martalékává tavaly, azaz évente körülbelül egy falu ég el. Ag­gasztó továbbá, hogy tavaly öt olyan eset fordult elő, amikor két vagy annál több ember vált a tűz áldozatává. Ugyanakkor a tűz­ol­tók fel­lépé­sé­nek köszönhetően több száz há­zat, autót sikerült meg­menteni a pusztulástól – hang­zott el a sajtótájékoztatón.

Súlyos gondot jelent, hogy míg 2001-ben még közel 1200 főt fog­lalkoztatott a tűz­ol­tóság a megyében, szá­muk mára 877-re csök­kent, tavaly fi­nanszírozás hi­ányában mintegy 300 fővel kellett csök­kenteni a lét­számot. Szá­mos tele­pü­lé­sen meg­szűn­tek létezni az ön­kén­tes tűz­ol­­tóosz­tagok, s je­len­tő­sen csök­kent a ren­del­ke­zésükre álló technikai esz­kö­zök száma. A még meglévő tech­nikai eszközök is jobbára ela­vultak, újak be­szer­zé­sére viszont nincs pénz, hiszen a tűzoltóság napi szük­ségleteit is csak rész­ben fi­nan­szírozzák. A megye és a járások ugyan tesznek lépéseket a helyzet javí­tá­sa érdekében, gyökeres vál­tozás azonban csak az állam hat­hatós támogatásával lehetséges, állítják a sza­kem­be­rek.

B. J.