Mezőgecse: Az iskola közös ügy

2003. január 24., 01:00 , 106. szám

Az 1990-ben újraindított Mezőgecsei Elemi Iskola 1993-ban kapta vissza eredeti, általános iskolai címét. Ekkor az iskola két leromlott állagú épületben működött, meglehetősen mostoha körülmények között. 1996-tól a helyi református egyház vette pártfogásába tanintézményünket, és az ijssel­muideni holland testvérgyülekezet segítségével minden megváltozott.

Holland testvéreink segítségével először a tönkrement nyílászárókat cseréltük újakra. Ezután következett a padlózat és a világítás felújítása. Ma már minden tanteremben új iskolapadok állnak, és a régi, nehezen kezelhető táblák helyére is mozgatható, praktikus táblák kerültek. A tanulók évente egyszer tanszereket kapnak ajándékba.

2002 nyarán az egyik épület életveszélyessé vált tetőzetét cseréltük ki túlnyomórészt ugyancsak egyházi (holland) támogatással. Ezt a munkát Gábor István, a gyülekezet gondnoka irányította. Az ősz folyamán pedig mindkét épületet esőcsatornával látták el.

Büszkén állíthatjuk, hogy az egész falu szívén viseli az iskola sorsát. Aktívan működik a szülői tanács Kopasz Gyula Bereg egyházmegyei esperes vezetésével. Kezdeményezésükre adománygyűjtésre került sor a járási tanügyi hivataltól kapott két cserépkályha megrakására és egyéb időszerű munkák finanszírozására. Az adakozó kedvű szülőknek köszönhetően 1100 hriv­nya gyűlt össze, valamint a két kályha alkatrészei.

Mindezek mellett sok tennivaló van még az iskolában, de Isten segítségével, közös akarattal, hisszük, idővel ezeket a gondokat is meg lehet oldani.

Az újévi ünnepségre a szülői tanács segítségével minden gecsei tanuló ajándékcsomagot kapott.

Csatári Zoltán
iskolaigazgató-helyettes