Az egyiknek sikerült, a másiknak nem…

Kosárlabda

2003. január 31., 01:00 , 107. szám

A múlt héten végérvényesen eldőlt, hogy Magyarország nem, Ukrajna viszont kiharcolta a részvételi jogot az idei férfi kosárlabda Európa-bajnokságon.

Az Európa-bajnoki középdöntő utolsó előtti, kilencedik köre után még mindkét válogatott reménykedhetett a svédországi kontinensbajnokságra való kijutásban. Az A-csoportban szereplő ukrán válogatott ugyan Kaunasban 109–98 arány­ban kikapott a csoportelsőként biztosan továbbjutó Litvániától, ám a záró­for­dulóban még javíthatott Bulgária ellenében. A Varga Mátyás szövetségi kapitány által irányított magyar kosarasok előtt pedig azáltal csillant fel a továbbjutás lehetősége, hogy Dávidék 83–53-ra verték Belaruszt.

A mindent eldöntő 10. fordulóban az ukrán és a magyar csapat előtt is megoldhatónak tűnő feladatnak látszott Bulgária, illetve Észtország legyőzése. Kijevben majd 8 ezer néző előtt óriási csatát hozott a házigazdák és a –győzelmük esetén ugyancsak továbbjutó – bolgárok küzdelme. Kezdetben a hazaiak húztak el, a találkozó vége felé viszont a balkániak szívós védekezésének köszönhetően kiegyenlítődött a játék. A véghajrát aztán újra csak Genagyij Zas­csuk együttese bírta jobban, és 86–80 arányú győzelmének köszönhetően biztosította részvételét a szeptemberben rendezendő svédországi Eb-én.

A D-csoportban szereplő magyar válogatottnak Tallinban kellett volna nyerni a továbbjutásra már semmiképpen nem pályázó észtek ellen (csak emlékeztetőül jegyezzük meg, hogy az első összecsapáson a magyarok 23 ponttal bizonyultak jobbnak). A 40 perc során szinte végig vezető házigazdák ellenében a görcsösen küzdő vendégeknek néhány perccel a vége előtt sikerült az egyenlítés, de ezzel el is lőtték minden puskaporukat. A hajrában jobban összpontosító észtek 88–75-re megnyerték a találkozót, így egyik csapat sem jutott ki a kontinensbajnokságra.

(tamási)