Nem varázslat, szakszerű segítség

Gyermekek neurológiai rehabilitációja

2003. január 31., 01:00 , 107. szám

Munkácson, a Megyei Gyermekklinikán és Kórházban két évvel ezelőtt nyílt meg a Roszinka neurológiai rehabilitációs központ. A különböző mozgás- és idegrendszeri zavarokkal, fejlődési rendellenességekkel küzdő gyermekek rehabilitációjával foglalkozó központ munkájáról, eddigi tapasztalatairól Okszana Ragy osztályvezető orvossal beszélgettünk.

– Mit kell tudni a központ működéséről?

– Beutalós rendszerben dolgozunk, azaz kis betegeink mindig a hónap elején érkeznek hozzánk. Ekkor alapos és széleskörű vizsgálaton esnek át, hogy megállapítsuk a pontos diagnózist, majd minden gyerek számára megtervezzük az egyéni rehabilitáció részletes menetrendjét. A módszer lényege, hogy minden gyermeknek percre pontosan épül fel a napi programja, orvostól orvosig, kezeléstől kezelésig halad, ugyanakkor nincs összezárva a többi beteggel és nem kell várakoznia. Emellett valamennyi szakorvos napi kapcsolatban van egymással (neurológus, fiziológus, gyógy­pedagógus, gyógytornász, pszichológus, defek­to­lógus, logopédus), és folyamatosan konzultálhatnak az adott páciens állapotáról, kezelésének menetéről. Heti három alkalommal a közeli Szinyák szanatórium is fogadja kis betegeinket, ahol gyógyvíz-fürdőt és egyéb, személyre szabott, speciális kezelést is igénybe vehetnek.

– Nyilván készült egyfajta mérleg a kezelésre érkezők számáról, az egyes betegségek előfordulásának gyakoriságáról. Miről árulkodnak ezek az adatok?

– Elsősorban arról, hogy arányaiban megyeszerte meglehetősen magas a születési komplikációk során valamilyen mértékű agykárosodást elszenvedő gyermekek száma (nem hivatalos adatok szerint a szülések majd 40%-a patológiás). Tudni kell viszont, hogy a korai életszakaszban elszenvedett agyi rendellenesség következtében fennálló mozgászavar (ICP) már három-négy hónapos kortól kezelhető és az esetek bizonyos részében akár ki is küszöbölhető. Fontos szempont továbbá, hogy az egyéves korig lefolytatott kezelések eredményeként szinte bizonyosan megelőzhető az idegrendszer súlyosabb károsodása, a rokkanttá válás. A számok is ezt igazolják. Tavaly több mint ötven egyévesnél fiatalabb gyermek vett részt a rehabilitációs programban (a kezelt betegek 60 %-a), s közülük 28 állapotát sikerült olyan mértékben stabilizálni, hogy nincs szükségük további kezelésre. A kevésbé pozitív mutatók viszont arról árulkodnak, hogy nagyon kevés gyermek kerül hozzánk az állami egészségügyi hálózaton keresztül, noha minden városi és járási gyermekklinikának havonta megküldjünk a beutalókat. Betegeink 80%-a „magánúton” kerül hozzánk, gyakran hónapokig járva a különböző neurológiai osztályokat, holott sok esetben csak az azonnali rehabilitáció vezetne hathatós eredményre. Megjegyzendő, hogy bár a szülők zömmel neurológiai rendellenességben vagy ICP-ben szenvedő gyermeküket hozzák kezelésre hozzánk, nagyon széles körben tudunk segítséget nyújtani a különböző egyéb fejlődési rendellenességek esetén is.

– Vannak-e visszatérő betegeik?

– Igen, ami azért örvendetes, mert ez egyfajta visszajelzés a kezelés hatékonyságára, eredményességére vonatkozóan, és azt igazolja, hogy képesek voltunk javítani a gyerekek lelki-fizikai állapotán, életminőségén. 2001-ben például közel másfél száz beteget fogadtunk, közülük 26-ot két, 16-ot három, hármat négy és egyet öt alkalommal. A legjobb érzés mégis az, amikor úgy tud elbúcsúzni gyerek és szülő, hogy köszönik a segítséget, több kezelésre valószínűleg már nem lesz szükségük.

– Decembertől a mamák kényelmén is sikerült javítani...

– Így van, a kórház területén megnyílt egy hétszemélyes kis panzió, ahol a ke­zelés idejére szállást tudunk biztosítani a messziről érkező mamáknak és gyerekeknek. Eddig bizony akadt, aki naponta beutazott pár hónapos gyermekével Nagy­be­rez­ná­ról, Huszt­ról vagy Ökörmezőről, s az ingázás bizony érzékelhetően megviselte mind a szülőt, mind a gyermeket. További jó hír, hogy nemrég új gyógytorna-felszerelésekkel gazdagodott a központ, melyek a fiziológiai rehabilitáció eszköztárát és lehetőségeit bővítik majd.

Popovics Zsuzsanna