Saját lábára áll a szülők szövetsége

Ülésezett a KMPSZ elnöksége

2003. február 7., 01:00 , 108. szám

Elnökségi ülést tartott szombaton a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, melynek első napirendi pontjaként a Kárpátaljai Magyar Szülők Szövetségének kezdeményező csoportja számolt be eddigi eredményeiről.

A továbbiakban a kezdeményező csoport tagjai külön teremben folytatták a közeljövő feladatainak megbeszélését. Pontosították a szövetség alapszabályzatának tervezetét, kijelölték a körzetek felelőseit, s megegyeztek a tulajdonképpeni alakuló közgyűlés lényegi kérdéseiben. A megyei szintű szervezet bejegyeztetésére a február 15-én tartandó közgyűlést követően kerül majd sor.

Mint arról a KMPSZ elnöksége előtt Hutterer Éva, a Szülőföldön Magyarul program felelőse beszámolt, a pályázati kiírás beadási határidejének lejártáig (2002. december 31.) 9243 pályázat érkezett a központi irodába, melyből 6707-et továbbítottak az Illyés Közalapítványhoz, s mindössze egy hónapnyi munkára van szükség a fennmaradó pályázatok feldolgozásához. Az Illyés Közalapítvány (IKA) által elbírált pályázatok közül eddig 311 támogatásban részesülő személy adatait kapta meg a kárpátaljai iroda, s 91 támogatás kifizetésére utaltak át pénzt, többségükben beregszászi járási pályázók számára.

A KMPSZ elnöksége ez alkalommal újabb 1525 pályázat sorsáról döntött, melyek közül 1461 felelt meg a pályázati kiírás kritériumainak, majd megegyezés született a pályázati ciklus lezárását érintő kérdésekben.

Idén számos kulturális program színesíti a pedagógusok munkáját. Mint az ülésen elhangzott, március elsejétől tekinthető meg Balla Pál ungvári festőművész tárlata a KMTF kollégiumában.

Olasz Tímea