Visken kelendő a suli-koszt

A közétkeztetés mint vállalkozás

2003. február 7., 01:00 , 108. szám

Tavaly júniusban látott napvilágot az a miniszterelnöki rendelet, amely kötelezővé teszi az árva, a szülői felügyelet alól kivont, valamint a szociálisan veszélyeztetett családokban nevelkedő általános iskolás gyermekek napi egyszeri ingyenes étkeztetését. Az étkeztetési program megszervezése és finanszírozása az érintett iskolákat felügyelő helyi önkormányzatok, illetve az állami végrehajtó szervek feladata – mondja ki a rendelet.

Az elgondolás jó, de ilyen-olyan okból egyelőre nem mindenütt működik. A gyakorlat azt mutatja, hogy amelyik iskolában korábban is volt étkeztetés (elsősorban egyházi, jótékonysági vagy más, szponzori finanszírozás révén), ott arra is találtak módot, hogy az iskolába járó 20-30 rászoruló gyermek ingyenesen jusson ételhez; amelyikben viszont nem, ott a gyerekek saját költségükön sem tudnak ásványvízhez, vajas kenyérhez, esetleg némi édességhez jutni.

Az érintett iskolák „kipellengérezése” helyett következzék inkább egy több szempontból is követésre méltó példa. A Viski Kölcsey Ferenc Középiskolában negyedik éve működik egy mini-büfé, ahol a gyerekek melegszendvicset, húsos és egyéb derelyét, szalmaburgonyát, üdítőt, meleg teát, édességet vehetnek otthonról hozott zsebpénzükért.

Az ötletgazda Fésűs József, aki pár éve egy anyaországi pályázat elnyerésével szerezte be a szükséges konyhai berendezéseket (tűzhely, hűtőszekrény, vízrendszer, mosogató, mikrohullámú sütő, gyorsfagyasztó stb.), s be is indította magánvállalkozását.

Mint azt a mosolygós-kötényes pultosoktól megtudtuk, a 402 növendékkel működő iskolában naponta átlagosan 120 melegszendvics, 70 péksütemény, több liter tea és üdítő fogy. A legnépszerűbb suliétel a hasábburgonya, amiből akár 10 kg is elkelhet egy nap. Az iskolásokat kérdezve megtudtuk, a suli-szendvics azért jobb, mint az otthon csomagolt uzsonna, „mert meleg, és mert sokkal finomabb”. A gyerekek egyébként általában napi 1,50–2,00 hrivnyából „gazdálkodnak”, amiből az enni-innivaló mellett némi édességre is futja.

Visszatérve a szociális segítségre, az iskolában jelenleg 30 elemi osztályos rászoruló gyermek részesül ingyenes étkeztetésben, amit néhány vallásos hollandiai és magyarországi személy, valamint a Norvég Vöröskereszt patronál. Lám, így is lehet.

Popovics Zsuzsanna