Januárban hét halott

Szaporodó tűzesetek Kárpátalján

2003. február 14., 01:00 , 109. szám

Idén is vannak már áldozatai a Kárpátalján történt tűzeseteknek. Január folyamán a lángokban, illetve füstmérgezés következtében hét személy vesztette életét – jelentette a megye tűzrendészeti főosztályának sajtószolgálata.

A 2003 januárjában be­következett 67 tűzesetből 58 lakóházban vagy lakásban keletkezett. Minden hatodik tűzeset személyi sérülésekhez vagy halálhoz vezet, nem ritka, hogy egyszerre több ember is a lángokban leli halálát. Január 30-án Técsőn például egy nyugdíjas házaspár vesztette életét amiatt, mert egyikük az ágyban dohányzott, az ágynemű vagy a szőnyeg pedig tüzet fogott a cigaretta parazsától.

Tíz portán a takarmánykamrák, illetve egyéb mellékhelyiségek égtek le, s megsemmisült 8 tonna takarmány.

A januári tűzesetek által okozott közvetlen anyagi kár 138 ezer hrivnya, ugyanakkor a tűzkárok helyreállítási költségei több mint 564 ezer hrivnyára rúgnak. A legnagyobb veszteséget Ungváron, Munkácson, a Nagy­be­reznai és a Rahói járásban okozzák a tűzesetek.

27 esetben a villamos hálózat üzemeltetése és szerelése közben elkövetett gondatlanság okozott tüzet, 22 esetben pedig a tűzzel való óvatlan bánásmód.

Baráth József