Ne várjunk a besárgulásig

Hepatitishelyzet van?

2003. február 14., 01:00 , 109. szám

Továbbra is napirenden van a hepatitis A vírusos, vagy ismertebb nevén a fertőző májgyulladásos esetek ügye Beregszászban, bár még mindig jóval a járványküszöb alatti a megbetegedések száma.

Mint azt Volodimir Malestől, a Beregszászi Járási Kórház főorvosától megtudtuk, az utóbbi két hétben újabb 12 esetet regisztráltak a járásban, s 10 alkalommal iskoláskorú volt a beteg. Szinte valamennyi esetben egymástól független megbetegedésekről van szó.

– Folyamatos az iskolák orvosi felügyelete – tájékoztatta lapunkat Mariana Tegyir járási epi­de­mio­lógus –, hetente vizsgáljuk a tanulók egészségi állapotát. Újabb 1000 diák kapott immu­no­glo­bu­lint a hátrányos helyzetben lévő, illetve árvíz sújtotta területen fekvő iskolák tanulói közül. Öt városi iskola ivóvizéből küldtünk mintát Ungvárra, de egy esetben sem volt kimutatható a vírus. Ennek ellenére minden érintett helyen fokozottabb figyelmet fordítunk a fertőtlenítésre.

Az elmúlt évben 1440 sárgaságos megbetegedést jegyeztek fel Kárpátalja-szerte, a betegséghullám a Szolyvai (100 ezer emberre 276,2 eset), Técsői (163,5), illetve Mizs­hirjai (144,7) járásokat érintette leginkább, a Beregszászi járás a 9. helyen állt (93,8) megyei összevetésben az esetek számát tekintve. A Beregszászi járásban 2002 októberében 6, novemberben 15, decemberben 21, 2003 januárjában pedig 28 eset került be a járási kórház nagykönyvébe. A szakemberek szerint a tavasz közeledtével folyamatosan csökkenni fog a megbetegedések száma, addig azonban nem árt az óvatosság.

– Mivel Beregszász a járás legnagyobb települése, logikus, hogy a legtöbb megbetegedés a városi iskolások körében tapasztalható – mondja Igor Cár, a Beregszászi Köjál főorvosa. – Folyamatosan arra kérjük a városi tanácsot, hogy fordítsanak figyelmet az iskolákra, s biztosítsanak megfelelő mennyiségű tisztító- és fertőtlenítőszert. Ugyanakkor arra szeretnénk felhívni a szülők, pedagógusok figyelmét, hogy ne várják meg, míg „besárgul” a gyermek. Ha fáradékonyságot, étvágytalanságot tapasztalnak, azonnal forduljanak orvoshoz.

-jázmin-