Egyelőre nincs árvízveszély

Hóolvadás várható

2003. február 21., 01:00 , 110. szám

Bár jelenleg a megyében nincs árvízveszély, az utóbbi hetekben lehullott jelentős hómennyiség miatt a megyei vízgazdálkodási főosztály, illetve a katasztrófavédelmi erők felkészültek egy esetleges árhullám kialakulásának lehetőségére.

A katasztrófavédelmi minisztérium megyei főosztályának ügyeletén a Kárpátaljának elmondták: az időjárás-előrejelzés szerint február 20-át követően valamelyest enyhül a hideg, ám hirtelen olvadásra nem kell számítani, így árhullám kialakulása sem várható az elkövetkező néhány napban.

Jelenleg a megyében a hótakaró átlagos vastagsága 20–28 cm, a hegyekben viszont eléri a 38–46 centimétert. Ökörmező (Mizshirja), Volóc és Ilosva térségében félméteres hó borítja a hegyoldalakat, ám ez sem haladja meg az ilyenkor szokásos értékeket. Viszont a Rahói és a Té­csői járásban a hegyekben a hótakaró vastagsága helyenként eléri a két métert, ami már tekintélyes meny­nyiségnek számít. Ugyanakkor Borisz Ivanickij, a megyei vízgazdálkodási főosztály helyettes vezetője a Kárpátaljának elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, készen állnak a védekezésre. Ha ugyanis netalán hirtelen felmelegedés következne be, mely esőzésekkel párosulna, az számottevő árhullámot eredményezne. A szakember ugyanakkor nem tartotta ezt valószínűnek, mivel ilyen pálfordulást az időjárásban a hosszabb távú prognózisok sem jeleznek.

A hó olvadása nyomán mindenképpen számítani kell kisebb árhullám kialakulására, ám ez természetes jelenségnek mondható, s pillanatnyilag nem számítanak az ilyenkor megszokottnál nagyobb vízmennyiség levonulására.

Kárpátalján egyébként a napokban adták át a magyar támogatással telepített nemzetközi jelzőrendszer harmadik automatikus állomását Ungváron (az előző kettőt Técsőn és Huszton állították fel). Mint a főosztályvezető-helyettes elmondta, ez év októberéig magyar támogatással további tizenkét állomást helyeznek üzembe megyeszerte. A jelzőrendszernek köszönhetően a vízügyi hatóságok a legkisebb vízszintváltozást is azonnal észlelik.

Baráth József