Felkészülés meglepetésekkel

Barátságos labdarúgó-mérkőzések világszerte

2003. február 21., 01:00 , 110. szám
Magyarország-Bulgária: nem csak egymással, az elemekkel is küzdöttek

Világszerte több tucat barátságos felkészülési labdarúgó-mérkőzést rendeztek az elmúlt héten, mintegy jelezve, hogy ha lassan is, de az álmosító téli szünet után csak-csak beindul végre az új fociidény. S habár a csapatok többsége még a felkészülés legelején tart, máris jó néhány figyelemre méltó eredmény született.

A mostoha időjárási viszonyok miatt mindössze egy félideig tartott Cipruson a Bulgária–Magyarország barátságos találkozó. A szünetben Theodotu játékvezető úgy döntött, hogy a felázott talaj, illetve az annak következtében kialakult sérülésveszély miatt véget vet a találkozónak. Az első félidő amúgy Plamen Markov legénységének fölényében telt. A 35. percben Martin Petrov bal oldali szabadrúgását Jankovics egyedül vehette le és 6 méterről a léc alá bombázott (1-0). A több helyzetet kialakító bolgá­rok megérdemelten vezettek 45 percnyi játék után.

A csonka mérkőzést követően Gellei Imre szövetségi kapitány elmondta:

– Amed­dig lehetett futballozni, addig maximális erőbedobással küzdöttek mindkét csapat játékosai, kiegyenlített volt a mérkőzés. A gólt egy figyelmetlenség után kaptuk. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk végigjátszani a mérkőzést.

Ukrajna válogatottja Török­országban lépett pá­lyá­ra a házigazdák nemzeti ti­zen­egye ellen. Ezúttal megadatott, hogy mind Rebrov, mind Sev­csenko a kezdő tizenegyben szerepeljen, ugyanakkor 3-4 játékosát nélkülözni volt kénytelen Leo­nyid Burjak szövetségi kapitány. A nagy erőkkel támadó, s szervezettebb csapat benyomását keltő törökökkel szemben csapatunknak leginkább a védekezésre kellett koncentrálnia, a csatárok előtt alig adódott lehetőség. Ezzel együtt biztató lehet a tavaszi selejtezők előtt, hogy a világbajnoki bronzérmes törököknek nem sikerült bevenniük válogatottunk kapuját.

Nem véletlen, hogy a lefújás után Leonyid Burjak elégedetten nyilatkozott.

– Bár a mérkőzés előtt azt hangsúlyoztam a játékosaimnak, hogy számunkra nem elsősorban az eredmény a fontos, inkább merjenek bátran futballozni, az a tény, hogy nem kaptunk ki a vb-elődöntős otthonában, nem kis fegyverténynek számít. Mindent összevetve, sok biztató jelet láttam a spanyolok elleni Eb-selejtező előtt. Különösen annak örülök igazán, hogy légiósaink mellett az itthon játszó és huzamosabb ideje tétmeccsen nem szereplő játékosok is nagy kedvvel és biztatóan mozogtak – fogalmazott a kapitány.

A magyar válogatottal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban éllovas Lettország egy góllal legyőzte Litvániát (2-1) a törökországi Antalyában. Lengyelország döntetlent ért el Horvátországban (0-0), míg a svédek meglepetésre vereséget szenvedtek Tunéziában (1-0).

Az izraeli szurkolók újra hazai pályán láthatták a labdarúgó-válogatottat, a csapat Örményország elleni győzelemmel (2-0) „tért haza”. Az európai szövetség a feszült politikai helyzetre hivatkozva, biztonsági okokból tiltotta meg az izraeli válogatottnak, illetve a különféle kupaküzdelmekben érdekelt klubcsapatoknak, hogy otthon játsszanak, a vendégek azonban ennek ellenére elfogadták a meghívást. Izrael 2001. október 27-én játszott legutóbb hazai környezetben, az 1-1-es döntetlent hozó világbajnoki selejtezőn Ausztria volt az ellenfél.

Csehország meglepetésre biztosan nyert Franciaország ellen Párizsban (0-2). A hazaiaknál Marcel Desailly százharmadik alkalommal szerepelt a válogatottban, s ezzel beérte az eddig egyedül csúcstartó Didier Deschampsot. Olaszországban vereséggel mutatkozott be a portugál együttes szövetségi kapitányaként a brazilokat világbajnoki címig vezető Luis Felipe Scolari (1-0).

Anglia hatalmas meglepetésre otthon simán kikapott Auszt­ráliától (1-3). A hazaiaknál be­mu­­tat­kozott a tizenhét éves Wayne Rooney, aki minden idők legfiatalabb angol válogatottja lett. Svájc fölényesen győzött Szlovéniában (1-5), a hollandok pedig a hajrában szerzett góllal nyertek Argentína ellen (1-0). Spanyolország 3-1-re nyert otthon a vb-ezüstérmes Németország ellen: a hazaiaknál Raúl, a Real Madrid csatára két gólt szerzett, így harmincegy találattal válogatott rekorder lett, megelőzve klubtársát, Fernando Hierrót (29).

További eredmények:

Kína–Brazília 0-0, Elefántcsontpart–Kamerun 3-0, Grúzia–Moldova 2-2, Algéria–Belgium 1-3, Líbia–Kanada 2-4, Egyiptom–Dánia 1-4 (1-1), Görögország–Norvégia 1-0, Málta–Kazahsztán 2-2, Wales–Bosznia-Hercegovina 2-2, Marokkó–Szenegál 1-0, Észak-Írország–Finnország 0-1, Skócia–Írország 0-2, Oroszország–Ciprus 1-0, Románia–Szlovákia 2-1.

ntk–tamási