Közeleg az influenzajárvány

Nő a megbetegedések száma

2003. február 21., 01:00 , 110. szám

Az elmúlt héten az ország öt megyéjében öltött járványos méreteket az influenza, továbbá a fővárosban és Vinyicában is. A szomszédos Lviv megyében ugyancsak van, Kárpátalján viszont egyelőre még nincs járvány, az elmúlt napokban azon­ban nálunk is jelentősen nőtt a betegek száma.

Alla Mironenko, az ukrán influenzaközpont illetékese hétfőn közölte: pénteki adatok szerint a fővárosban 33 ezer megbetegedést tartottak nyilván. Hivatalosan az influenzajárványnak még nem volt halálos áldozata, de Mironenko szerint feltehetően a betegség szövődményei okozták egy tizenhét éves kijevi diák halálát. A rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint a hét elején Ukrajnában 65,5 ezren szenvedtek influenzában és felső­légúti megbetegedésekben, 52,8 százalékuk 14 év alatti gyermek.

– Az elmúlt héten Kárpátalja-szerte közel négyezren fordultak orvoshoz heveny felsőlégúti meg­betegedés tüneteivel, ami az esetszám látható növekedése ellenére még másfélszer alatta marad a hivatalos járványküszöbnek – tájékoztatott Szvitlana Obe­remko, a megyei KÖJÁL illetékes osztályvezetője.

Egyelőre – elsősorban a laboratóriumi vizsgálatok véges kapacitása miatt – csak a klinikai tünetek utalnak az influenza kórokozójának szaporodására, mondta.

A tömeges megbetegedések miatt eddig Ungváron, Szolyván és a Perecsenyi járásban rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet március harmadikáig. A hét elején összesen 48 iskola és 3 óvoda zárta be kapuit. Az érintett iskolákban 23 499 tanuló közül 6987 maradt betegség miatt otthon.

Tanítási szünetet 30%-os hiányzási mutatónál rendelhetnek el az illetékes hatóságok. A módszer hatásosságát az elmúlt év tapasztalatai is igazolták, amikor az időben történt intézkedés révén sikerült meggátolni az influenza tömeges elterjedését az iskolások körében. A következő napokban további iskolabezárásokra lehet számítani.

-nagy-