Támogatásra méltó eredmények

Szabó Vilmos a beregszászi főiskolán

2003. február 21., 01:00 , 110. szám
Dr. Soós Kálmán, Szabó Vilmos és Dr. Orosz Ildikó a főiskola kollégiumának udvarán

A Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola (KMTF) meghívására ismerkedő látogatást tett a beregszászi magyar felsőoktatási intézményben Sza­bó Vilmos, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának (MeH) politikai államtitkára.

A politikust a protokolláris meghívás szerint elkísérte Németh János, a Határon Túli Magyarok Hivatalának főosztályvezetője, Bazsa Tamás, a MeH főtanácsadója, valamint Somogyi László ungvári és Varga Levente beregszászi konzul. A ma már hatszáznál is több hallgatót oktató főiskolán folyó munkáról Orosz Ildikó, a KMTF elnöke, Soós Kálmán rektor és Cser­nicskó István rektor­he­lyettes tájékoztatta a vendégeket, kiemelve, hogy az elmúlt néhány évben a főiskola több szaka is átesett az állami akkreditáción, illetve újabb szakok indítása és akkreditációja van folyamatban. Hozzátették ugyanakkor: az örvendetesen szép ütemben fejlődő intézmény legnagyobb problémáját ma a zökkenőmentes működést biztosító folyamatos és mindenekelőtt kiszámítható finanszírozás jelenti.

Szabó Vilmos biztosította vendéglátóit, hogy a KMTF a jövőben is megkapja a működéséhez szük­séges anyaországi támogatást.

– Nagyszerű do­log ez a főiskola – nyilatkozta lapunknak a találkozót követően az államtitkár. – A kárpát-medencei magyarság viszonylatában is kiemelkedő teljesítmény, gyakorlatilag az egyetlen ilyen méretű, államilag is akkreditált intézmény. A mindenkori magyar kormány, így a jelenlegi is kötelességének tartja támogatni a hasonló kezdeményezéseket. S bár még nem sikerült elérni, hogy egyfajta költségvetési normatív támogatási keretet állapítsunk meg a számára, de erre törekszünk, s remélem, hogy a következő költségvetési évben sikerül megvalósítani.

Végül a vendégek megtekintették a főiskola intézményeit. Ellátogattak többek között az egykori törvényszéki épületbe is, melyet Beregszász városa tavaly adott át a főiskolának. Az impozáns, ámde sürgős és jelentős felújításra szoruló épület megtekintésekor, melyben máris kialakítottak három előadótermet, Szabó Vilmos reményének adott hangot, hogy sikerül mielőbb megoldást találni annak teljes körű felújítására.

– Örömmel tapasztaltam, hogy részben már birtokba is vették a diákok az épületet. Úgy gondolom, nagyon fontos feladatunk lesz a közeljövőben az épület felújításának támogatása, hogy az mielőbb alkalmassá váljon a főiskola céljaira. De nemcsak a főiskola miatt, hanem a magyar kultúra és a hagyományok ápolása szempontjából is fontos feladat ez, hiszen a törvényszéki épület egyben nagyon jellegzetes magyar történelmi és kulturális emlék is – mondta végezetül Szabó Vilmos.

O. T. – ntk