A korai burgonyatermesztés aktuális kérdései (2.)

2003. február 28., 01:00 , 111. szám

A burgonyánál, mint minden mezőgazdasági kultúránál, meghatározó a termesztett fajta megválasztása, ami alapvetően meghatározza az elérhető termésnagyságot. Vidékünkön az utóbbi időkben lemaradások tapasztalhatók a helyi fajták nemesítésében és a minőségi vetőgumó előállításában. Ezért ma többségében a külföldi fajták vannak köztermesztésben, közülük a három legismertebb a Desiree, a Kondor és a Cleopátra. Ezek termőképessége körülményeink között is eléri a 200-210 mázsát hektáronként. A Cleopátra ezek között a legkorábbi, ajánlható hajtatásra is, ovális, kissé lapított, rózsaszín gumójú, leromlásra fogékony, vetéséhez igyekezzünk fémzárolt vetőmagját beszerezni. A Desiree középkorai érésű, ovális, vörös héjú, igen jó termőképességű, jóízű, téli tárolásra is alkalmas fajta. A Kondor hosszúkás, helyenként igen nagy gumójú, vörös héjú, világossárga húsú.

Kárpátalja síksági részének éghajlati adottságai nem kedveznek az egészséges vetőgumó előállításának. A magas nyári léghőmérséklet, a baktériumos, gombás megbetegedések okozta leromlás miatt az utánter­mesztésben drasztikusan csökkenhet a termés nagysága. A nyereséges termesztés igénye indokolja az áruburgonya-területre, beleértve a kiskerti termesztést is, legalább háromévenként minősített, fertőzéstől mentes vetőgumó beszerzését, ültetését.

A burgonya mind a vírusok és baktériumok, mind a gombabetegségek iránt legfogékonyabb növényeink egyike. Mivel gumóról termesztjük, az pedig magával hordozhatja az anyatő teljes fertőzésének lehetőségét, ezért a burgonya termesztése során kiemelt jelentősége van a növényvédelemnek.

A majdani, egészséges növényállomány elérése a terület helyes kiválasztásával kezdődik. Kerüljük a mély fekvésű, agyagos, nehezen fel­melegedő talajokat, feltétlenül ügyeljünk a vetésváltásra. Betegségei miatt a leghamarabb négy év után kerülhet ugyanoda burgonya, soha ne vessük paradicsom után, sőt ne tervezzünk mellé sem paradicsomot.

A talajelőkészítési munkálatokat a kora őszi tarlóhántás vezeti be. A gyommagvak kicsírázása után szórjuk ki az érett szerves trágyát, legalább 40-50 tonnát hektáronként, amit lehetőleg még a kiszórás napján 15-18 cm mélyre beszántunk. A fagyok előtt még elvégezzük az őszi mélyszántást, a mély legalább 25 cm-t jelent.

Csizmár Béla

A foszfor- és káliumtartalmú műtrágyát célszerű még ősszel kiszórni. Ha 4-5 mázsa szuperfoszfátot és ugyanannyi kálimagnéziát van módunk kijuttatni, ezek ára 4-5-szörösen térül meg a terméssel. A nitrogéntartalmú műtrágya kiszórásának ideje tavasszal van, a talajnedvesség lezárása után, optimális mennyisége 3-3,5 mázsa ammónium-nitrát, amit kultivátorral vagy tárcsával dolgozunk be.

Csizmár Béla