Támad az influenza

Egyre több tanintézményt zárnak be

2003. február 28., 01:00 , 111. szám

Keddi adatok szerint az influenzával fertőzött és felsőlégúti megbetegedésekben szenvedő személyek száma Kárpátalján eléri a 9967 főt, kórházba eddig 129 főt utaltak be. Lap­­zár­tánkig az influenzajárvány miatt a megyében 121 iskolát, 67 óvodát, 5 szakközépiskolát, egy gimnáziumot, illetve egy-egy kollégiumot és líceumot zártak be. Jelenleg Ungváron a legsúlyosabb a járványügyi helyzet, ahol minden tan­in­tézményben rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el.

Február 25-én sajtótájékoztatóra került sor Ungváron, melyen Roman Snicer, a me­gyei egészségügyi főosztály vezetője, illet­ve Bohdan Mel­nik, a me­gyei KÖJÁL főorvosa tá­jé­koz­tatta az újságírókat az inf­luen­za­­jár­ván­nyal kapcsolatos helyzetről. Mint elhangzott, a január 24-ei állapotok szerint a Mizshirjai és a Técsői járá­sokat kivéve az influenzás megbetegedések száma a megyében mindenütt meghaladta a járványküszöböt. Február 20-i adatok szerint 6816 esetben észleltek az orvosok influenzás megbetegedést (a járványküszöb – 6000 eset). Ebből 3645 esetben 14 év alatti gyermekeket fertőzött meg a vírus.

Ugyancsak február 20-i adatok szerint Kárpátalján 90 személyt (köztük 71 gyermeket) szállítottak kórházba közepes súlyosságú inf­luen­zás tü­ne­t­ek­kel, illetve a fertőzés következtében előállt szövődményekkel. Szerencsére eddig egyetlen halálos áldozatot sem követelt a kór Kárpátalján. Ugyanakkor, mint Bohdan Melnik elmondta, Lembergben egy tizenéves gyermek belehalt a szövődményekbe.

Baráth József